Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

24 h Tokashi: první vítězství hybridu pro Toyotu

Ondřej Láník
Diskuze (9)
Toyota se minulý víkend zapsala do dějin automobilových závodů, když vyhrála okruhový závod 24 hodin Tokashi se svým hybridním vozem Supra HV-R. Je to poprvé, kdy vůz s hybridním pohonem zvítězil v automobilovém závodě.

Úspěch vozu Supra navazuje na loňskou účast, kdy Toyota jako první automobilka na světě nasadila vůz s hybridním pohonem (Lexus GS450h) v závodu na 24 hodin Tokashi, kde skončila na celkovém 17. místě.

Přestože se Toyota účastnila soutěže teprve podruhé, dokázala využít údaje nashromážděné v minulém ročníku a vyvinula novou speciální jednotku určenou pro závodní účely.

Nový závodní vůz vychází z respektovaného modelu Supra GT jenž byl nasazen v závodech Super GT v Japonsku. Stávající model byl upraven a vybaven speciálním systémem hybridního pohonu. Z důvodu lepší rekuperace energie a zvýšení provozní účinnosti během závodu byla ve voze použita trojice elektromotorů a speciálně navržený kondenzátor.

Toyota upravila systém rekuperace energie v kombinaci s pohonem všech čtyř kol, kde se nyní používají motory zabudované přímo v kolech přední nápravy (2 x 10 kW), zatímco zadní kola jsou poháněna elektromotorem o výkonu 150 kW zabudovaným na zadní nápravě. Díky systému rekuperace energie se třemi motory/generátory může vůz efektivněji znovu získat velkou část energie ztracené při prudkém zpomalování a brzdění z vysokých rychlostí.

Vzhledem k tomu, že závody obvykle znamenají opakovaná prudká zrychlení a zpomalení za vysokého zatížení, byl namísto tradičního akumulátoru nasazen kondenzátor s rychlým nabíjením.

Ondřej Láník
Diskuze (9)
23. 7. 2007 17:54
Re: no já bych radši tuhle toyotku - lc 200
Jo jo taky se mi libi, pekne auto
Avatar - Falco
19. 7. 2007 22:51
Re: Hybrids goes F1
Toyotě v F1 jic nepomůže..
19. 7. 2007 17:20
no já bych radši tuhle toyotku - lc 200
[odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz] [odkaz]
[odkaz]