Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Multi A4 FSA: Transportní vojenské vozidlo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH dodává nová vojenská transportní vozidla Multi A4 FSA německým ozbrojeným silám.

Koncem letošního prosince předala společnost Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) německým ozbrojeným silám první pancéřované vojenské transportní vozidlo Multi A4 FSA.

Do konce roku 2010 má být německá armáda vybavena 40 těmito vozidly. V blízké budoucnosti bude následovat dalších 60, německé ozbrojené složky budou mít v blízké budoucnosti k dispozici asi 100 z objednaných 157 vozů.

Silně obrněná kabina Multi A4 FSA chrání posádku před ohrožením střelnými zbraněmi i výbušninami. Díky schopnosti uvézt až 16 tun nákladu se vůz hodí pro nejrůznější druhy transportů. Bude se také velkou měrou podílet na zvýšení obrany jednotek zapojených do logistických a přepravních operací.

Multi A4 FSA je založen na 8x8 SX4 šasi z RMMV, přičemž Multi je německý akronym vzniklý z Mechanisierte Umschlag-, Lagerung-, Transport-Integration tedy Mechanizovaná integrace překládání, skladování a transportu. FSA je zkrácenina Fahrzeugschutzausstattung, tedy něco jako vybavení pro ochranu vozidel, což odkazuje na vysokou ochranu posádky.

Na rozdíl od jiných transportních vozidel byl Multi A4 FSA od začátku vyvíjen pro použití armádou a nejedná se tedy o dodatečně upravený nákladní automobil. Jeho kabina je vyrobena kompletně z oceli a je vybavena neprůstřelnými vyhřívanými skly.

Kromě standardizovaných přepravníků z předchozího modelu s označením A3 a multi-funkčních kontejnerů je Multi A4 FSA jako první vojenský transportér schopen si samostatně naložit a převážet dvacetistopé kontejnery ISO třídy 1 bez úprav ložné plochy. Na Multi A4 FSA může být naložen i pancéřovaný kontejner pro přepravu osob (MuConPers), který nabízí prostor až pro 18 osob.

Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH bylo založeno na počátku roku 2010 jako společný podnik Rheinmetall AG a MAN Nutzfahrzeuge AG. Tyto dvě firmy v tomto podniku spojily své zkušenosti z automobilového průmyslu a produkce vozidel pro armádu při vývoji a výrobě vojenských kolových vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)