Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abt Altea – posílení individuality

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Novinka ve výrobním programu továrny Seat, sportovní Altea se stala dalším terčem zájmu techniků firmy Abt, specialisty na úpravy vozů koncernu VW. Změn doznal jak exteriér, tak i technika pod kapotou.

Abt se pyšní tím, že veškeré jeho úpravy sériových vozů vycházejí z mnohaletých zkušeností s provozem speciálů na závodních tratích. Nejinak je to i v případě Altey, kde se aplikují zkušenosti ze závodního nasazení Seatu Leon. Snahou techniků Abtu bylo nabídnout zákazníkům za přijatelné peníze solidní sportovní výkony a tak se zaměřili na úpravy vznětových agregátů. Ty jsou schopny s poměrně jednoduchými úpravami řídící elektroniky dosahovat zajímavých výkonových nárůstů. V nabídce je tedy chip tuning bez dalších mechanických zásahů pro motory 1,9TDI a 2,0 TDI. Slabší jednotka tak disponuje 96 kW (130 k) proti sériovým 77 kW (105 k). Silnější dvoulitr posílil ze sériových 103 kW (140 k) na 125 kW (170 k).

Pro posílené motory je nabízen také výkonnější podvozek, který sestává z nových pružin a tlumičů s možností výškového nastavení. Pro zlepšení vzhledu i jízdních vlastností jsou určena hliníková kola o průměrech 16“ až 19“ ať již jednodílná litá, či třídílná kovaná. Za všechna tato kola lze schovat výkonnější brzdy s kotouči o větším průměru svírané třmeny se čtyřmi pístky. Také karosérie byla vyšlechtěna, když zde byly použity jak spoilery vpředu tak i vzadu pod nárazníkem, tak i na střeše a nechybí nástavce prahů. Pro interiér je nabízen hliníkový program v obvyklé míře, tj. pedály madla apod. či koberečky s logem úpravce.


Miroslav Kudělka
Diskuze (0)