Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AC Mk VI: Kultovní roadster pošesté

Michal Fokt
Diskuze (4)
Automobilka AC žije a i když nemá s tou původní nic společného, stále vyrábí "TEN" roadster a to už v šesté generaci.

Znáte AC Cobra? Kdo by neznal. Ale už se trošku zapomíná na to, že, Carroll Shelby prostě jen vzal sporťáček AC a namontoval do něj silný small block Ford V8, zatímco působivý design jako takový je dílem britských designérů. AC se ovšem v šedesátých letech nezaseklo, žádný z novějších vozů však už významnou stopu v automobilové historii nezanechal, byť firma samotná prošla řadou zvratů a změn, které by vydaly na knihu, aby nakonec majitel tohoto obchodního jména zakotvil v Německu ve městě Heyda, kde zaměstnává čtyři desítky lidí.

Můžete sice namítat, že AC z Německa už není AC, nicméně s tím beztak nic nenaděláte. Tak se místo naříkání raději podívejte na nejnovější evoluci Shelbym proslaveného roadsteru označeného prostě AC Mk VI. Auto je výsledkem několikaletého vývoje, ručně montované a přestože vypadá jako původní model ze šedesátých let, konstrukce je naprosto současná. A zapomeňte na britské šestiválce, tohle je pokračovatel tradice svalnatého modelu AC Cobra a samozřejmostí jsou tedy americké véosmičky a to už od základní verze GT.

AC Mk VI GT má pod kapotou motor GM V8 o objemu 6,2 l o výkonu 437 k, zatímco verze GT Big Block spolupracuje s osmiválcem 7,0 l s výkonem 640 k. Provedení GTS už kombinuje small block V8 6.2 s kompresorem a 647 k a konečně "plnotučné" GTS R V8 6,2 l se závodním kompresorem připraveným přímo experty od General Motors se 780 plnokrevníky.

Německá pečlivost by se měla projevit na prvotřídním zpracování interiéru, jenž má daleko ke spartánskosti původních AC. Naporoučet si můžete kdeco - rychlé pruhy, elektricky ovládaná a vyhřívaná sedadla, stavitelné pedály, audiosystém s GPS a MP3, kontrolu trakce, launch control a další a další vymoženosti 21. století. Že už to není ono? Jenže - podívejte se na ty fotky. Není to nádhera?

Michal Fokt
Diskuze (4)
Avatar - Magister
11. 11. 2013 11:33
Re: Interier
[odkaz]

To je katastrofa? Mi se to líbí...
Avatar - Barrichello
11. 11. 2013 10:16
AC je legenda
i když už bohužel nesídlí v Británii, pořád je to pojem. A pokud vyrábí to co vyrábí a s motory co tam dávaj, tak je to pořád hodně zajímavé....
Avatar - niko78
10. 11. 2013 22:13
Interier
No,podla mna je ten vnutrajsok uplna katastrofa 8-s
Avatar - CHerokee
10. 11. 2013 21:55
AC
Krása!!!