Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ACEA očekává dvouprocentní nárůst prodejů nových vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii letos vzroste o dvě procenta, a ukončí tak šestiletý pokles evropského trhu.

Optimistickou předpověď zveřejnili Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Loni prodej aut v EU klesl o 1,7 procenta na 11,85 milionu, což byla nejnižší úroveň od roku 1995, kdy však měla unie pouze 15 členů proti dnešním 28.

Loňský rok ale končil výrazně lépe. Odbyt se ve čtyřech posledních měsících zvyšoval a v prosinci meziročně vzrostl o 13,3 procenta. Předseda sdružení ACEA a šéf francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën Philippe Varin letos čeká postupné oživování, jemuž pomůže obnovený ekonomický růst, odhadovaný v celé unii na 1,4 procenta.

"Znamenalo by to, že budeme kolem hranice 12 milionů nebo těsně nad ní," citovala Varina agentura Reuters. Varin připomněl, že v roce 2007 se v EU prodalo téměř 16 milionů aut. Výroba automobilů v EU loni podle předběžných odhadů klesla na zhruba 16 milionů vozů ve srovnání s téměř 20 miliony v roce 2007.

Varin předpokládá, že trhy Německa a Francie po loňském výrazném poklesu letos oživí a Velká Británie po více než desetiprocentním vzestupu v minulém roce bude pokračovat v silném růstu. Oživit by mělo i Španělsko, zatímco Itálie by měla alespoň zastavit propad.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)