Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Advent v Bratislavě: Jako doma

Svět motorů
Diskuze (0)
Příjemná rodinná atmosféra, výborné ceny a skvělé pití. To jsou adventní trhy v Bratislavě.

Chcete letos pojmout předvánoční výlet trochu jinak? Vyzkoušejte advent v Bratislavě. V centru to totiž o Vánocích opravdu žije. My jsme návštěvu začali na Hviezdoslavově náměstí kousek od Dunaje. Právě zde se konají Staroměstské vánoční trhy. Přivítal nás nejen zpěv živé kapely na pódiu, ale také ryk dětí i dospělých prohánějících se po místním kluzišti. Za vstup na ledovou plochu se platí 28 korun, zapůjčení bruslí pak vyjde na 82 Kč.

My jsme se ale raději rozhodli prozkoumat přilehlé stánky. Zapomeňte na německou přeplácanost, tady vládne jednoduchost a široká nabídka. Chcete svařené švestkové víno, jeden z roztodivných druhů punče nebo snad trochu medoviny? Je opravdu z čeho vybírat. My jsme sáhli po klasice v podobě svařeného vína. Pro skutečnou kvalitu doporučujeme zajít přímo ke stánku jednoho z místních vinařství. Dvojku nabídnou za 1,5 eura (41 Kč), za další dvě, tedy asi pětapadesát korun, si k tomu můžete přikoupit stylový hrneček.

Byla by ale škoda nezakousnout k němu nějaké dobré jídlo. Pro to jsme se vypravili na další část trhů na nedalekém Hlavním náměstí. I zde se povětšinou z pódia ozývá lidová muzika, místní postávají u stolů a se sklenkou něčeho dobrého v ruce se veselí. Opravdová slovenská pohoda. Tamní trh před starou radnicí si tak rozhodně nenechte ujít!

Spokojit se s tradičními haluškami, které stojí 80 korun, by byla škoda. Rozhodně zkuste cigánskou pečínku alias pořádně okořeněnou pečenou vepřovou krkovičku s dohněda osmahlou cibulkou, kterou servírují do rozřízlé žemle.

Vyzkoušeli jsme také lokše – placky z bramborového těsta, které vypadají jako palačinky. Plní se třeba kapustou, brynzou nebo slaninou. Dají se pořídit i za méně než euro.

Na slovenské metropoli je sympatický rovněž zbytek centra. Když budete mít nohy unavené korzováním, není problém zapadnout do jedné z mnoha vináren, restaurací či barů. A je jedno, jestli preferujete podnik ve stylu koliby nebo stylovou kavárnu. V centru je z čeho vybírat. Ceny se přitom výrazně neliší od našich.

Pokud už naopak máte veselení dost, stačí vyjít do jedné z postranních uliček a můžete se těšit na úplný klid. Třeba konkrétně noční procházka na Bratislavský hrad, skýtající krásný výhled na řeku i centrum, nemá chybu.

Náš tip

Najít místo k stání v centru Bratislavy může být oříškem. Velkou část ulic zabírají vyhrazená místa a placeného parkování je pomálu. Na druhou stranu není drahé. O víkendech se neplatí vůbec, jinak dáte za hodinu stání jedno euro, tedy asi 28 korun. My jsme ale nakonec zvolili placené stání

Opera v ulici Palackého, přímo v centru. O víkendu se zde platí přijatelné jedno euro každých 40 minut, což za ušetřený čas stojí. Pokud se chystáte na nákupy, můžete vůz nechat na tři hodiny zdarma také v nákupním centru Eurovea v ulici Pribinově, asi deset minut chůze od centra.

Kudy sem?

Dostat se do Bratislavy je snadné. Pokud jedete z Prahy, čeká vás cesta po dálnici D1. Většina z první série opravovaných úseků už je rozšířena a dokončena, brzy by měl být až do jara klid od všech zúžení a omezení. Změna v komfortu cestování je překvapivě patrná už nyní. Po širších úsecích se jede mnohem lépe. Z Brna pokračujte na Břeclav po D2. Pro slovenské dálnice je třeba zakoupit známku. Platí zde jednoduchá matematika: desetidenní stojí deset eur, tedy 275 korun. Koupili jsme ji přímo na hranicích ve slovenské informační kanceláři. Tam si lze nabrat i mapy a turistické materiály.

Čím jsme jeli: Rudý fešák

Na cestách nás doprovázela Škoda Rapid v ostře červené barvě Corrida red s decentním černým spoilerem a lesklým bílým pruhem v interiéru.

Podle nás jedna z nejkrásnějších variant škodovky nižší střední třídy. Na cestu do Bratislavy jsme zvolili provedení Style Plus s turbodieselem 1.6 TDI o výkonu 77 kW, které v rámci akčního ceníku přijde na 433.900 Kč. Pro dlouhou cestu šlo o perfektní volbu. Při dálničním tempu točí motor na dlouhou pětku pouhých 2300 otáček, což se pozitivně podepisuje nejen na spotřebě, ale i nízké úrovni vnitřního hluku při cestování. Celou trasu jsme

absolvovali s průměrnou spotřebou pouhých 4,8 litru nafty.

svetmotoru svetmotoru

Plusy

  • Skvělá dostupnost
  • Rodinná atmosféra
  • Nízké ceny

Minusy

  • Problematické parkování

Svět motorů
Diskuze (0)