Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Advent v Budapešti: S vůní dálav

Svět motorů
Diskuze (0)
Skvělé klobásy, jedinečné výrobky i pocit neznámého velkoměsta. Takový je výlet do adventní Budapešti.

Metropole na Dunaji, to nejsou jen v předvánočním období oblíbená města Vídeň a Bratislava. V posledních letech mezi českými turisty stále více boduje i Budapešť. Z našich hranic je to sice podstatně dál, ale po návštěvě můžeme říct, že každý extra kilometr stojí za to!

Maďaři si totiž dávají na přípravě předvánočních oslav opravdu záležet. Posuďte sami: například všichni, kdo chtějí na trzích prodávat, musí se svými výrobky předstoupit před komisi Asociace lidově-uměleckých sdružení.

Nenajdete zde žádné konfekční vánoční cetky, vše je poctivá řemeslná práce – ať už jde o vyřezávané, kožedělné nebo třeba textilní výrobky. Dokonce ani ceny nejsou přemrštěné.

Trochu jiné je to s jídlem. Ne že by nebylo naprosto přepychové. Ta vůně, barvy, a jak chutná! Maďaři umějí zaútočit na všechny smysly zdrcujícím způsobem. Při procházce po trzích jsme si připadali jako pes na návštěvě u doktora Pavlova.

Pokud se ale rozvášníte, může to mít vliv na váš rozpočet. A větší, než byste možná v místě relativně daleko na východ čekali. Za svařené víno jsme platili asi osmdesát korun, polovinu stál malý panák jedné z místních pálenek. Ale přesto si ji nenechte ujít, stejně jako místní víno.

Vyzkoušet musíte i langoše. Zapomeňte na mražené s okapávajícím tukem z české pouti. Maďaři hrají úplně jinou ligu! Připravují je z čerstvého těsta, a rozhodně ne ve fritéze. Nejprve jsme ochutnali pečený, který v podstatě připomínal pizzu. Poté jsme si dali osmažený na grilu přeložený napůl a plněný kořeněným mixem mas. Ceny odpovídají kvalitě, za první jsme platili 80 Kč, masový byl o stovku dražší. Vyhlášené klobásky byly na trhu po 400 Kč za kilogram. S Budapeští tedy rozhodně neuděláte chybu. A je už jedno, jestli se vydáte na trh u baziliky svatého Ištvána, ten na náměstí Vörösmarty, který trvá až do konce prosince, nebo třeba nějaký z dalších, jež v uherské metropoli najdete.

Navíc je tu další podstatná výhoda. Není totiž nic příjemnějšího než večer ulevit promrzlým kostem v jedněch z mnoha zdejších vyhlášených lázní. Nebo by vás spíše lákala projížďka lodí, prohlídka Budínského hradu či návštěva některé z desítek kulturních akcí? V Budapešti je vždy z čeho vybírat.

Náš tip

Pokud po cestě nespěcháte, doporučujeme zastávku v šestém největším maďarském městě - Györu (česky též Rábu). Ten leží zhruba na půli cesty mezi Bratislavou a Budapeští a kromě zachovalého centra také nabízí adventní trhy.

Kudy sem

Nejsnazší cesta vede přes Bratislavu, dále pokračujte směrem na Györ a dálnici M1. Asi patnáct kilometrů za slovenskou hranicí dálnice chybí a jede se po široké státní silnici. Potom následuje kvalitní, ale dost vytížená dálnice až do Budapešti.

V Maďarsku nemají klasické dálniční známky, ale elektronické kupony platné pro konkrétní registrační značku. Nehledejte za tím nic komplikovaného. Právě naopak, systém je úžasně jednoduchý. Nechápeme, proč na zahraničních silnicích není vidět častěji. Po zaplacení poplatku, který pro osobák na deset dní stojí 2975 forintů (asi 260 Kč), je značka auta uložena do systému. To, že jste zaplatili, kontrolují kamerou oranžové roomstery, čas od času zaparkované u dálnice. trochu potíž je v tom, kde známku po cestě koupit. Na hranicích to lze, jenže jenom v hotovosti. Pokud nemáte forinty, rádi vám vymění za kurzy výhodné hlavně pro prodejce. Jestliže jedete ze Slovenska, můžete zajet k pumpě v obci Rajka, kde karty berou. Úplně nejjednodušší však je zaplatit on-line. Na stránkách https://en-ematrica. autopalya.hu to zabere asi pět minut a máte klid. Je dobré vědět, že ne všechny úseky maďarských dálnic jsou zpoplatněny.

Kde zaparkovat

Centrum Budapešti je pokryto několika rezidenčními zónami, na ulicích je ale i možnost placeného stání. Ceny za hodinu se liší dle konkrétní oblasti. Pohybují se od patnácti zhruba do čtyřiceti korun za hodinu. Jednodušší to však bude na placeném parkovišti. My jsme využili služeb automatického parkovacího domu na adrese Akacfa utca 60, asi deset minut pěšky od baziliky svatého Ištvána. Přes den se hradí třicet korun za hodinu, po osmé večerní polovina. V lokalitě kolem ulice Király je celá řada dalších možností levného parkování.

Plusy

  • Vysoká kvalita výrobků
  • Rozlehlost trhů
  • Příznivé ceny ubytování

Minusy

  • Velká vzdálenost

Svět motorů
Diskuze (0)