Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Advent v Krakově: Město králů

Svět motorů
Diskuze (2)
Majestátní Krakov sice není zrovna blízko, ale atmosférou, příjemnými lidmi i bohatou historií představuje ideální cíl.

Polsko mají mnozí našinci spojeno jen s levným nakupováním na tržištích hned za hranicemi, ale náš severní soused nabízí mnohem víc. Bohatou historii a tradice jsme objevili v kulturním i vzdělávacím centru jižního Polska, v Krakově. Vánoční svátky představují pro naše katolicky založené severní sousedy důležitý okamžik. Hlavní adventní trh (od 28. 11. do 26. 12. každý den do 22 hodin) je rozprostřen v historickém centru města (Plata) na hlavním náměstí (Rynek Główny). S rozlohou 40 000 m² se jedná o největší středověké náměstí v celé Evropě. Pochází z 13. století a v jeho středu leží tržnice Sukiennice, která byla centrem mezinárodního obchodu a prodávalo se zde koření a hedvábí z Asie. V současnosti zde koupíte celou řadu výrobků od ručních prací ze dřeva nebo kůže přes suvenýry až po drahé šperky. V době adventu sortiment doplňují vánoční ozdoby, svíčky nebo různé figurky. Stánky s občerstvením a pódium, kde vystupují folklorní soubory, jsou rozprostřeny před Mariánskou bazilikou. Ve stáncích jsme ochutnali tradiční kousky ovčího sýra na grilu (oscypek) za 25 Kč, klobásy – kolem 65 Kč, dušené hovězí a vepřové maso (golonka), zapékané bagety s houbami a sýrem (zapiekanki) za 65 Kč nebo obvařanek (obwarzanek), což je jakýsi kruhový rohlík posypaný mákem a solí, který vyjde zhruba na desetikorunu.

A pokud by vás už vánoční veselí omrzelo, můžete navštívit některou z historických památek – centrum Krakova bylo v roce 1978 zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Za zhlédnutí jistě stojí královský hrad na Wawelském návrší včetně katedrály, gotická Florianská brána nebo staré židovské město a několik jeho synagog.

Náš tip

Zajímavé lokality najdete také v okolí Krakova. Za návštěvu jistě stojí solný důl Velička (Wieliczka), který je od centra města asi 10 km daleko. Bílé zlato se v něm těžilo již ve 13. století. V rozsáhlém podzemí se nachází několik kaplí, z nichž ta největší, svaté Kingy, pojme až 500 osob. Tento solný důl byl v roce 1978 zapsán do Prvního seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Asi 60 km západně se nachází památník koncentračního tábora v Osvětimi a na jihozápad město Wadowice, rodiště Karla Josefa Wojtyly, jediného papeže s polskými kořeny Jana Pavla II.

Kde zaparkovat

Přehuštěné historické centrum není pro parkování ideálním místem. Hlavní náměstí (Rynek Główny) je určeno jen pěším a cyklistům. Celé jádro ohraničené zeleným pásem, který v 18. století nahradil městské hradby, potom spadá do zóny B, kam je potřeba speciální povolení na vjezd. Kolem je ale několik hlídaných parkovišť se sazbou v přepočtu od 27 do 33 Kč za hodinu nebo 270 až 330 korun za celý den. Stát lze i na ulicích, kde si zaplatíte parkovné u automatů – asi dvacet korun za hodinu. Večery a víkendy jsou naštěstí zdarma.

Kudy sem?

Krakov si za svůj cíl zvolí zřejmě jen moravští motoristé, protože od Prahy je vzdálen 540 km. Naštěstí jsme celou dobu jeli po dálnici, takže cesta ubíhala příjemně – D1 jsme zvládli bez kolon. Brno už je ale město, ze kterého není problém na trhy do Krakova vyrazit – nám to trvalo tři hodinky. Za Ostravou na naši D1 plynule navazuje polská dálnice A1 a z ní se sjede na A4, protínající Polsko od německých po ukrajinské hranice. Na ní jsme museli v jednom směru dvakrát platit mýtné, vždy po devíti zlotých. Poplatky za polskou dálnici tak vyšly na 36 zlotých, což je asi 240 Kč.

svetmotoru svetmotoru

Čím jsme jeli: Nejlevnější cestování

Škoda Octavia Combi je ideálním rodinným společníkem. V prostorném a pohodlném voze jsme ubíhající kilometry ani nevnímali. Na dlouhou trasu jsme zvolili provedení G-Tec s přeplňovanou zážehovou čtrnáctistovkou o výkonu 81 kW, která jezdí na zemní plyn. A to je její hlavní předností, protože provoz na toto palivo je velmi levný. Do tlakových nádrží se vejde 15 kg CNG, což sice na celou cestu nestačilo, ale lze na ně v klidu ujet 350 km. Trasu z Prahy do Ostravy jsme zvládli na jedno naplnění. V Ostravě jsme dotankovali a octavia potom dojela do Krakova i zpět za české území. V Polsku není pohon na zemní plyn vůbec rozšířen a na hlavních trasách nemáte kde ho doplnit – ani škodovácká navigace nám žádnou možnost nenabídla. Dosáhli jsme průměrné spotřeby 4,1 kg CNG na 100 km. Při ceně 23,40 Kč (v Ostravě) provozní náklady nepřekročily korunu na kilometr, což je naprosto super.

svetmotoru svetmotoru

Plusy

  • Jazykově spřízněná polština
  • Množství historických památek
  • Přijatelné ceny
  • Kompaktní centrum

Minusy

  • Drahá dálnice
  • Horší parkování

Svět motorů
Diskuze (2)
19. 12. 2019 23:33
krakov
Tento víkend se s rodinou chystám na vánoční trhy do Krakova a trošku se bojím, abych měů vůbec kde zaparkovat. Na https://jacestovatel.cz/…avosti-parkovani jsem se sice dočetl, že je parkování v centru bezproblematické, ale přes ty Vánoce přecejen mám obavy, že s tím bude problém.
24. 10. 2018 08:56
Advent v Krakově
Chystáme se na vánoční advent do Krakova, tak bych se chtěl poradit ohledně pár věcí. Jak je to s parkováním a ubytováním ve městě? Je tam možnost parkování zadarmo nebo aspoň na okraji města nebo je vše placené? A co ubytování? Na [odkaz] jsem se dočetl, že prý velmi využívaný je polský portál Nocowanie, kde lze sehnat ubytování za pár korun. Levnější variantu představují hostely, které využívají zejména mladí lidé. Noc v čistém hostelu vyjde zhruba na 200 korun za noc a to i v samém centru města. Máte s tím zkušenost? Nebo můžete mi doporučit nějaký levnější ale hezký hotel nebo penzion vhodný pro rodinu? Díky.