Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Akcie VW kvůli neuspokojivému výhledu a Scanii výrazně oslabily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Cena akcií německé automobilky Volkswagen se dnes propadla až o 7,5 procenta. Podle analytiků za to může neuspokojivý výhled pro letošní rok a také plán na nákup zbývajících akcií ve švédské divizi Scania.

Volkswagen v pátek oznámil, že za zbývajících zhruba 37 procent akcií ve švédském výrobci nákladních vozů Scania, které dosud nevlastní, nabídne celkem 6,7 miliardy eur (183 miliard Kč). Peníze na to chce získat mimo jiné novou emisí svých akcií.

Automobilka také předpověděla, že podíl provozního zisku na tržbách se v letošním roce bude pohybovat v rozmezí 5,5 až 6,5 procenta. Analytici podle agentury Reuters provozní marži odhadovali na 7,4 procenta.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě.

Automobilka v pátek oznámila, že její provozní zisk loni vzrostl o 1,5 procenta na rekordních 11,7 miliardy eur (320 miliard Kč). Tržby se zvýšily o 2,2 procenta na 197 miliardy eur.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
1. 3. 2014 21:46
Cisla, cisla, ...
Ked si uvedomime, kolko penazi si VW zo skodovky prelieva do Wolfsburgu za ich tutorstvo, tak su cisla fakt dobre. Tato realita ma vsak jeden figel: Nizke mzdy a vysoke ceny za konfekcnu koncernovu skladacku. A este som zabudol na vselijake stimuly a ulavy od vlady ;-\