Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alcar představuje aktuální kolekci „zimních“ litých kol

Michal Fokt
Diskuze (5)
Přestaňte už v zimě jezdit na plecháčích s poklicemi nebo hůř, na černých ocelových kolech bez krytů. S nadcházející zimou si zase za zajímavé ceny můžete pořídit "liťáky".

V zimním období je na auta tak nějak méně uspokojivý pohled. Na tuto část roku se přezouvá na menší kola s balónovějším profilem pneumatik a ráfky samotné jsou nezřídka ocelové, natřené klasickou černou barvou nebo v lepším případě opatřená ozdobnými plastovými kryty, nezřídka kvůli zlodějům "fixovanými" ke kolu ohavnými plastovými páskami.

Vy snad nechcete, aby to vašemu autu slušelo i v zimě? Pokud ano, tak teď máte možnost využít už tradiční akci "Elegance i v zimě" a pořídit litá kola, vhodná pro zimní provoz a to za zajímavé ceny. Letos bylo do této akce vybráno devět designů kol - pět z nich reprezentuje mainstreamovou značku Dezent a jde o kola Dezent F, Dezent M, Dezent RE/RE Dark, a Dezent V. Tuningovou značku Dotz zastupuje kolo Freeride a imageový "brand" AEZ přihodil ráfky Genua a Yacht. Nechybí ani vysloveně ekonomický model W od budgetového Enza. Tato kola mají společný jednoduchý design s minimem záhybů, kde by se mohla usazovat sůl a pro zimní provoz jsou tedy vhodná zejména díky snadnému čištění.

Pro spořivé je tu ale ještě jedna možnost, jak auto zkrášlit za pár peněz - hybridní kolo KFZ. Jedná se o klasické ocelové kolo, avšak s atraktivnějším designem ve stylu kol hliníkových. To je ale zatím v nabídce pouze v rozměrech, vhodných pro automobily koncernu Volkswagen.

Podzim je ale u Alcaru také obdobím, kdy se představují nové designy kol pro nadcházející půlrok. Letos se jedná o čtyři designy značky Dezent. Model TB je svým designem určen především pro vozy BMW. Dezent TD/TD Dark potěší zejména konzervativní klientelu, zatímco Dezent TE/TE Dark potěší řidiče SUV a zástupcem "univerzálního" designu prakticky pro každé auto je Dezent TC. Všechny Alcarem nabízené ráfky mají typový list a je tedy možné je zapsat do technického průkazu auta.

Alcar jako vždy také varuje před koupí kol, ať už ocelových nebo litých, bez schválení a tedy bez homologačních značek E, KBA. Jejich kvalita může být pochybná a použití může vést i k havárii s tragickými následky. A co vy? Jezdíte v zimě také na plecháčích nebo už si na vaše auto našla i pro zimní provoz cestu kola z hliníkových slitin?

Michal Fokt
Diskuze (5)
24. 9. 2013 09:30
Re: dakujem, nechcem...
Ne každé disky jsou vhodné na zimní použití, záleží na použité barvě a vrchního laku. Když se disk poškodí a neopraví, tak posypová sůl je na hliník žíravinou. Plechy ale zreznou úplně stejně. Pokud se nemyjí, neopraví a neudržují, vydrží zhruba stejně jako litý disk. Já když jsem se rozhlížel po zimních discích, nejlevnější plech stál skoro 1400 a nejlevnější liťák (podotýkám, že žádný noname) stál 1790.
24. 9. 2013 08:29
Zalezi od diskov?
Tak to potom asi neboli bohvieake disky. Ja som spravil v zime asi 20 000 km po celom Slovensku na zliatinovych diskoch a nic im nebolo. Boli to original 16" Kia disky. Urcite zalezi od ich tvaru, materialu atd.
24. 9. 2013 07:39
dakujem, nechcem...
Jazdil som jednu zimu na liatych diskoch, pretoze som kupoval auto v zime a uz na nom boli zimne pneumatiky. No to teda vyzeralo! To by jeden zaplakal. Doskriabane, zrichtovane, este aj kusok ulomeny. Mozno je to aj tym ze jazdim dost vela, a som v prostredi kde v zime cestari superia s panombohom, kdo kydne na cesty viac toho svojho bordelu (snehu alebo posypu)...

No nic, po zime som kola dal dole, nechal prelestit a opravit, a na zimu kupil plechace. Radsej budem menit po kazdej zime plastove dekle za par supov, nez sa pozerat aku paseku zase spravila sol, skvara a strk na liatych diskoch. Mimochodom, dnes sa uz daju kupit aj celkom pekne plechove disky, ktore sa od liatych ani velmi nelisia. Jedine teda ze su lacnejsie!
Avatar - EauRouge
23. 9. 2013 23:57
Re: 2 sady
Přesně tak. Navíc si je vyměníš kdy chceš a nemusíš být v hysterii, jak ukazují každý rok na tv nova.
Avatar - CHerokee
23. 9. 2013 18:49
2 sady
Kola dělají auto! Proto mám dvě sady kol...