Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo 8C GTA: Karbonová karoserie a 500 koní

Diskuze (175)
Podle posledních informací se opravdu chystá nejostřejší verze supersportu Alfa Romeo 8C GTA. Italská automobilka s ním oslaví výročí 100 let od svého založení.

Alfa Romeo připravuje třetí verzi modelu 8C Competizione. Bude nejvýkonnější a nejexklusivnější – kupé 8C GTA vznikne jen v počtu 100 kusů, zatímco původních kupé 8C Competizione se vyrobilo 500 kusů a dalších 500 kusů čítala série otevřeného 8C Spider.

Alfa 8C GTA bude dělat čest zkratce GTA, která znamená Gran Turismo Alleggerita, tedy odlehčené GT. Italové vyrobí karoserii auta z karbonu, což ušetří 100 až 150 kilogramů. Pohotovostní hmotnost by tak měla být jen zhruba 1450 kg. Pro srovnání, například konkurenční Mercedes-Benz SLS AMG váží 1695 kg!

Současně se snížením hmotnosti dojde na zvýšení výkonu. Vidlicový osmiválec o objemu 4,7 litru posílí ze 450 na 500 koní (z 331 na 368 kW). Motor v 8C GTA bude, tak jako v případě 8C Competizione, původem od Maserati, výrobu zajistí motorárna Ferrari. Také šestistupňová sekvenční převodovka umístěná u zadní nápravy pochází od Maserati.

Jízdní výkony 8C GTA prolomí dvě symbolické hodnoty: akcelerace z 0 na 100 km/h bude (jako u vůbec první Alfy Romeo) trvat méně než 4 sekundy, maximální rychlost překročí 300 km/h, odhaduje se až na 330 km/h. U 8C Competizione jsou udávány hodnoty 4,2 sekundy, resp. 292 km/h (ačkoliv sama automobilka přiznává, že skutečná maximální rychlost je vyšší).

Stokusová série bude důsledně rozdělena mezi jednotlivé trhy, například do sousedního Německa se dostane jen 10 aut. Cena by se měla pohybovat kolem 235 tisíc Euro (asi 6 milionů korun) a jak ukazuje případ samotného 8C Competizione, dá se už v nejbližších letech očekávat u sběratelských vozů růst hodnoty.

Diskuze (175)
22. 6. 2010 19:37
Re: Kdyz to rika klaxon...
To je prave to,co se snazim sdelit: klaxon neni redaktor, je to komediant. Neni to ani nic hanliveho, ale to co predvadi v TV nejsou testy,je to show a ta ma bavit, ne poucovat. Alfa 8C se mi sice libi, ale ne dost na to, ze je to TA Alfa. A vzhledem k tomu, ze nejsem zadny automobilovy kostrukter ani redaktor ani odbornik, tak vedomi, ze ma podlahovou plosinu, motor,prevodovku, rizeni a napravy z Maserati pro mne znamena, ze je to prebouchane Maserati. Neni v tom od Alfy nic, nez ten vzhled. Samozrejme je ale fajn, ze je tady nejen ona, ale i MiTo a C6 a Daewoo Tico a spousta jinych aut, ktera se mi nelibi, nebot jinak by auto svet byl opravdu jen cerno-bily...
Avatar - ethicon
22. 6. 2010 19:13
Re: DESIGN STOLETÍ
čo k tomu dodať...GTA nie je žiadne auto na hrbolatú okresku...ale budiš argument si najdeš naozaj na všetko.. ;-) a na druhej strane posudzovaˇˇt charakter auta na základe nejakej "predvádzacej" jazdy je dosť odvážne...ja jazdím s alfou 4 roky a to je trošku rozdiel...
Avatar - ethicon
22. 6. 2010 19:07
Re: Kdyz to rika klaxon...
ale ja som to myslel ironicky...a mariachi povedal, že "8C je jenom prebouchané maserati"..nehnevaj sa, ale názor najznámejšieho automobilového redaktora je relevantnejší ako môj alebo tvoj, aby som ta parafrázoval tak asi studnica vedomostí je tu na auto.cz, ale naštastie nie je, to by ten automobilový svet vyzeral velmi smutne, čierno-bielo ...a ak si myslíš, že je možné vyrobiť superšportové auto len prebúchaním nejakého iného auta, napriek tomu, že zdielajú spoločné komponety je dost zjednodušené a potvrdzuje to čo som napísal a tvoju technickú nevedomosť...pozri nepáči sa ti nezmením to ani ja ani Clarkson ani nikto iný ...
22. 6. 2010 17:32
Re: 8 SNŮ
To je jen dobře:D si vážně mimo mísu člověče:D člověk, který fandí vw řekne o italech, že nemají charakterní design:D Takovou debilní řeč bych nečekal ani od malýho děcka...
22. 6. 2010 15:22
Re: DESIGN STOLETÍ
Golf R32 je ctyrkolka, i kdyz ne permanent, a tudiz je tezky predek prece jen trochu eliminovan pohonem i zadnich kol a viceprvkovou napravou.