Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpina myslí zeleně: Rychlá BMW by mohla dostat hybridní pohon

David Bureš
Diskuze (19)
Dvorní úpravce vozů BMW zažil úspěchy se vznětovými motory. Nyní upírá svoji pozornost na alternativní pohonné systémy.

Automobily s hybridním pohonem vznikly především kvůli nižším emisním normám, mezi zákazníky jsou ale stále populárnější.

V příštích letech by hybrid mohla nabídnout také firma Alpina, která staví speciálně upravené modely BMW.

Generální ředitel Alpiny Andy Bovensiepen v rozhovoru pro britský magazín Autocar přiznal, že se vozy s hybridním pohonem stávají pro firmu stále zajímavější. Důvodem je rychlý vývoj techniky hybridů. Vznik hybridu se znaky Alpiny ale zatím má dvě důležité podmínky.

„Pokud budeme mít dobrý technický základ od BMW a pokud uvidíme rostoucí prodeje, tak bychom takové auto (s hybridním pohonem) mohli mít připravené do dvou let,“ tvrdí Bovensiepen.

Současná hybridní technika zatím není podle Bovensiepena dostatečně dobrá. Podle jeho slov jsou hybridy skvělé jen do té doby, než se jim vybijí baterie. S vybitými akumulátory se už řidič podle něj dočká jen neuspokojivé jízdy.

Šéf Alpiny nepřiznal, jaký model by mohl dostat hybridní pohon jako první. BMW však nabídku plug-in hybridů postupně rozšiřuje, naposledy představilo plug-in hybridní řadu 3. Model 330e se začne prodávat v příštím roce, nabídne kombinaci přeplňovaného benzinového dvoulitru s elektromotorem.

Podle Bovensiepena se Alpina chce zabývat také alternativními palivy, jako je třeba LPG. Zatím však není vůbec jisté, že taková Alpina vůbec vyjede na silnice.

Nabídka Alpiny nadále čítá především modely s benzinovými motory, od roku 1999 ale firma z Buchloe nabízí i turbodiesely. Vznětový šestiválec bi-turbo je stále populárnější, nyní je dostupný pro modely D3 (řada 3), D4 (řada 4), D5 (řada 5) a XD3 (X3). Podle Bovensiepena ale neutuchá ani zájem o modely se zážehovými agregáty.

David Bureš
Diskuze (19)
19. 7. 2015 16:13
Re: Alpina s elektromotorem?!!
Ano, bohužel s tebou musím naprosto souhlasit - zlatý věk automobilismu už byl... Zatím se ještě pořád tu a tam dá v nabídce automobilek narazit na řidičsky atraktivní kousek (tedy nehybrid, minimálně čtyřválec a s manuální převodovkou), ale rok od roku takovýchto aut ubývá a to mě prostě děsí. Vidím to tak na 10-15 let a řidičsky opravdu uspokojivá a přitom cenově dostupná auta asi úplně zmizí z prodejen :-( :'-( :-O :no: :no: :no:
Avatar - Hammunasakra
18. 7. 2015 08:54
Re: Alpina s elektromotorem?!!
S tim eko Bruselelem to zdaleka neni takový jak se furt píše. Ten to misty uspíší a diky normám debilních úředníků předčasně típne dobrej motor dřív než je nutný. A tlak na nižší emise tam je o tom žádná. Ale jinak to je bohužel jen trochu urychlenej přirozenej vývoj :-|
Ostatně hybridy a elektroauta se vyrábí i jejich prodeje frčí hlavně v Japonsku a Americe

Mondeo s tříválec mě nebere ale výkonově tady takový motory vždycky byly. Samozřejmě kdysi to byl 4válce

Přesto že ti trochu oponuju tak to vnímám stejně ale tohle se netýkající jen aut. V hifi tohle vlastně už proběhlo s výsledkem buď zaplať násobky původních cen a dobrý tam nabídka a kvalita fakt je nebo jezdi přeplňovanym 3válcem a buď rád >:-[]

Zlatem věk automobilismu prostě už byl. Vytěženost silnic myslím běhala o dost menší o omezeních nebo nárůstu měření radši nemluvit. A to nezmiňuju prmanentni kontrolu kterou nám za pár miliard naplánoval ANO Ťok :no: 8-s

Pár slušnejch atmosfér benzinů ešte je, když akceptuješ spojení s automatem což dneska nevidím jako problém je furt ešte výběr. Mě docela bere Lexus RC-F
17. 7. 2015 22:45
Re: Alpina s elektromotorem?!!
Ano, to máš pravdu, protože celý vývoj automobilové produkce se bohužel v posledních letech pod tlakem ekoteroristů z Bruselu * do pr-e-e . Automobilky už prosě nestaví auta podle požadavků zákazníků (jako tomu vždy bývalo), ale podle debilních zákonů přijímaných pošahanými úředníky. Výsledkem jsou Hybridy, vnucované automatické převodovky, nesmyslně dopované maličké tříválce, elektrické parkovací brzdy, vysoké neforemné čumáky na "ochranu chodců", "autonomní řízení", emisní zóny ve městech atd. to všechno se šíří jako mor a za chvíli ty debilní politici učiní z individuální mobility zločin. A automobilky, místo aby nabízely opravdu krásná, vysoce kvalitní a řidičsky skvělá auta s dlouholetou výdrží, s víceprkovými nápravami a perfektním řízením a řazením řeší jen emise CO2, snižování výrobních nákladů za každou cenu a hlavně "konektivitu"! Pro automobilového fandu je fakt strašné tento stále se zrychlující trend sledovat, člověk by brečel a řval bezmocí! Copak je fakt normální, nabízet auta jako Ford Mondeo s litrovým tříválcem?!! Nebo Clio RS jen s automatem? Nechápu, že největší evropské automobilky, které zaměstnávají miliony lidí už dávno skrze své lobisty v Bruselu nebouchly do stolu a neučinily těmto zničujícím tlakům přítrž!:'-( 8-s :no: :no: :no: No, už jsem se holt musel smířil s tím, že zbytek svého aktivního řidičského života zřejmě strávím za volantem youngtimerů...
Avatar - Hammunasakra
17. 7. 2015 22:20
Re: Alpina s elektromotorem?!!
To se ti poslední dobou dost zužuje

Zkus ten Lexus nebo Infiniti, nebudeš chápat

17. 7. 2015 22:13
Re: Alpina s elektromotorem?!!
Ale slyšel, ale nechci, díky! Já dávám přednost pořádnému atmosférickému benzínu s manuální převodovkou! :-) :yes: