Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americká policie dává přednost SUV před tradičními sedany

Michal Fokt
Diskuze (18)
Obliba SUV se netýká jen klasického automobilového trhu, sportovně-užitkové vozy už začíná preferovat i americká policie.

Celá desetiletí byly pro americkou policii (a tedy i pro hollywoodské akční filmy) charakteristické policejní sedany s motorem V8 a pohonem zadních kol, mezi kterými jasně dominovaly vozy Ford Crown Victoria. Ale to už dávno neplatí. Crown Victoria přestal být nabízen v roce 2011 a jeho nástupci Fordu Taurus přibyla silná konkurence z řad ostatních amerických značek (Chevrolet Caprice a Impala a Dodge Charger), nyní ale probíhá ještě mnohem dramatičtější změna.

Americká policie začíná mít v oblibě vozy kategorie SUV. Už v roce 2011 se předpokládalo, že letos bude činit podíl SUV na nových nákupech 30 %, první polovina roku ale u Fordu ukázala, že tyto odhady byly velmi skeptické. SUV Explorer, prodávané jako Ford Police Interceptor Utility, naprosto rozdrtilo Taurus, když aktuálně tvoří 70 % prodeje.

Překvapivě volí modely SUV nejen v zapadákovech se špatnými cestami, pořizuje je kupříkladu i kalifornská dálniční policie, mimochodem ta nevadská se k podobnému kroku chystá v dalších několika letech, až doslouží současné modely. Nárůst zájmu ovšem registruje i konkurenční policejní Dodge Durango a Chevrolet Tahoe, nicméně nejsebevědomější zůstává Ford, jenž předpokládá, že atraktivita modelu Police Interceptor Utility výrazně vzroste s příchodem přeplňovaného motoru 3.5 EcoBoost V6. Zatím se policejní Explorer prodává pouze s V6 3.7 Ti-VCT. Policejní honičky v amerických akčních filmech tedy patrně v budoucnu budou ochuzeny o divoké drifty.

Michal Fokt
Diskuze (18)
Avatar - jozephko
21. 8. 2013 22:20
Re: Treba sa prispôsobiť zločincom
Možno strčia do sedanu, a možno nie. Ale v SUV toho určite odvezú viac ako v sedane. Neviem, čo americkí policajti vozia v aute - a čo nevozia, lebo sa im to do sedanu už nezmestí. Ale vecí, ktoré dokážu odviezť v SUV, ale v sedane už nie, sú tisíce.
Chcel by som ťa vidieť, ako prevážaš služobného psa v americkom sedane >:D .
Nemusia tak kvôli každej blbosti volať dodávku.
A praktickosť je oj o niečom inom - o pohodlnejšom nasadaní, o lepšom výhľade na cestu a okolité prostredie, o jednoduchšom nakladaní vecí, o možnosti previezť väčšie predmetov atď.
21. 8. 2013 22:01
Re: Treba sa prispôsobiť zločincom
Praktičnost? K čemu? Aby mohli převážet zadržené v kufru? Vesty, zbraně, munici, pásy a další taktickou výbavu strčí i do sedanu. SUV je dobré tak pro psovody.
Avatar - PeterLuk
21. 8. 2013 21:49
Re: Aký význam
V Amerike je možné všetko, aj to čo vidieť v KOBRE 11. ;-) >:-[] Kebyže náhodou niekde zločinec vyletí z cesty, aby mohli za ním... To sú predsalen trochu iné SUV ako tie naše čo sa boja "slovenských ciest".
Avatar - Barrichello
21. 8. 2013 21:19
Re: Treba sa prispôsobiť zločincom
jhestli si nikdy neviděl americký sedan na polní cestě, tak si toho moc neviděl. Zkus youtube a nějakou pociejní honičku, caprice a crwon victorie tam uvidí na polní cestě velmi často.

Ty auta měly rám....tudíž si daly leccos líbit.
Avatar - Barrichello
21. 8. 2013 21:17
Re: Treba sa prispôsobiť zločincom
Americký kombík si nemohl vidět někdo od 70. let, když amerika skoro žádné od té doby nedělá a posledním byl Dodge Magnum (pro Evropu 300C Touring).

V USA o kombíky zájem není, kupují se sedany, SUV a crossovery. Popř. MPV