Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké automobilky chtějí dále snížit náklady

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Americké automobilky pokračují v restrukturalizaci svého podnikání a při letním vyjednávání o nových kolektivních smlouvách budou usilovat o další snížení pracovních nákladů.

Představitelé všech tří velkých amerických automobilek (General Motors, Ford Motor, Chrysler) včera uvedli, že budou během letních jednání s odbory UAW o nových kolektivních smlouvách usilovat o další snížení nákladů na pracovní sílu. Automobilky se chtějí v nákladech přiblížit svým asijským konkurentům. Mluvčí automobilky General Motors Dan Flores uvedl, že je cílem automobilky snížit náklady na úroveň japonské Toyoty, která je pro automobilky obecně srovnávacím měřítkem, a to nikoli pouze z hlediska nákladovosti.

Podle neoficiálních informací se bude například Ford snažit o snížení hodinových pracovních nákladů o 30 %, tedy ze současných 71 dolarů na přibližně 50 dolarů. Pokud by se to podařilo, dostal by se Ford na úroveň asijských konkurentů. Asijské automobilky vyplácejí svým zaměstnancům obecně stejné mzdy jako americké automobilky, rozdíl je však ve výrazně nižších nákladech na penzijní a zdravotní pojištění.

Mluvčí odborů UAW Roger Kerson včera nechtěl tyto informace komentovat. Již v březnu se však prezident odborů UAW Ron Gettelfinger vyjádřil tak, že odboráři v roce 2005 přistoupili v případě Fordu a General Motors na výrazné snížení nákladů na zdravotní pojištění, které automobilkám ušetřilo miliardy dolarů, a již to nehodlají opakovat.

Automobilky jsou v případě, že nebudou moc snížit pracovní náklady, připraveni přesunout výrobu do jiných zemí.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Avatar - Falco
15. 6. 2007 01:15
Re: Odboráři:
Komu se nezamlouvá zaměstnavatel, může odejít nebo začít podnikat sám....
14. 6. 2007 22:59
Re: Odboráři:
:yes: :-)
14. 6. 2007 20:58
Re: Odboráři:
Takže podle tebe by zaměstnanci nejlíp měli makat za vodu a chleba ?