Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AMG oslavuje své 50. výročí trojící nových limitovaných edicí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Dvorní ladič a dnes již nedílná součást značky Mercedes-AMG v letošním roce oslavuje 50 let od založení původní společnosti AMG. V rámci oslav představuje tři speciální edice svých modelů.

Počátky společnosti AMG se datují již k roku 1965, kdy pánové Hans Werner Aufrecht a Erhard Melcher připravili závodní motor pro Mercedes-Benz 300 SE, který vlastnil Manfred Schiek.

Samotná firma pak byla založena v roce 1967, když pánové Aufrecht a Melcher zahajují svou činnost ve starém mlýně v Burgstallu. Jméno společnosti pochází z prvních písmen příjmení jejích zakladatelů. Třetí písmeno G dodalo rodiště Hanse Wernera Aufrechta město Großaspach.

Během sedmdesátých a osmdesátých let se tato firma vypracovala mezi nejuznávanější úpravce vozů značky Mercedes-Benz a na počátku devadesátých let se již podílela na vývoji jejích nových modelů. Prvním z nich byl v roce 1993 představený Mercedes-Benz C 36 AMG. V prvním desetiletí jednadvacátého století se pak AMG stalo současností koncernu Daimler AG.

Své počátky se tato divize rozhodla v letošním roce připomenout mimo jiné i speciálními limitovanými edicemi. První z nich se stal Mercedes-AMG GT C Coupé Edition 50 představený v lednu letošního roku. Na tento model nyní navazuje Mercedes-AMG GT C Roadster Edition 50.

Roadster podobně jako kupé zamíří ve výročním vydání k zákazníkům v jednom ze dvou exkluzivních odstínů bílé či šedé barvy karoserie. Ty vždy doplňují prvky v černém chromu, jenž je použit i na kola. Interiér pak sází na kombinaci šedé s černou. V rámci Edition 50 má v těchto barevných kombinacích vzniknout jen 500 roadsterů.

Mercedes-AMG C 63 Cabriolet Ocean Blue Edition je další specialitou na oslavu 50. výročí AMG a podobně jako GT C Roadster i on sází specifické barevné provedení exteriéru i interiéru. V rámci této edice má vzniknout 150 vozů zastupujících provedení C 63 i výkonnější C 63 S, jejichž karoserie ponese specifický odstín bílého laku, zatímco střecha bude vždy ve speciálně pro tuto sérii navržené modré.

Zajímavým detailem této edice je modrá linka na předním nárazníku i na zádi na difuzoru. Standardem jsou 19palcová přední a 20palcová zadní kovaná kola v titanové šedi. Interiér se pak má pyšnit čalouněním šedou kůží Nappa s diamantovým vzorem prošívání v kontrastní modré barvě.

Prozatím poslední specialitu na oslavu významného výročí představují Mercedes-AMG C 43 4MATIC Coupé a Cabriolet Night Edition, jejichž exteriér zdobí řada detailů v černé barvě od provedení masky chladiče přes kryty vnějších zpětných zrcátek až po 19palcová kola s matnými paprsky a středy.

V interiéru těchto kupé a kabrioletů pak vládne černé čalounění kombinující kůži Nappa a mikrovlákno Dinamica. Obložení části palubní desky a středového tunelu může být černé nebo stříbrné.

Příjem objednávek na všechny tři modely v nových limitovaných edicích bude zahájen 6. března letošního roku. První kupé a kabriolet C 63 a C 43 zamíří ke svým majitelům v červnu 2017, zatímco dodávky GT C Roadster Edition 50 mají být zahájeny v červenci 2017.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - maxi!
23. 2. 2017 19:02
Re: AMG...
myslim, ze na normalny zivot je lepsia volba 43 motor, ta velka 63 je uz pomerne extrem a aj prachy zbytocne velke.... :-!
ale radsej v E klasse, to C ti bude male!
Avatar - Londonbridge
23. 2. 2017 15:37
Re: AMG...
Lucky you... ja rozmyslam prejst na 6 valec benzin ta nafta zacina strasit normy a najazdim okolo 7 000 mil rocne tak ten dizel az taku vyhodu a zmysel nema aj ked ucty strkam do nakladov kedze aj MB Sprinter zere naftu len teraz este viac... Eco auto som uz mal bola vyhoda dani no road tax atd. ale nuda velka. nic surne zatial ale ked pride k vymene MB tak C 43 je na dostrel nie je to 63 AMG ale nevadi.... >:D
Avatar - maxi!
23. 2. 2017 14:44
Re: AMG...
uzi si to! :yes:
ja som sa v lepsich rokoch riadne vyblaznil - Turbo som nechal upravit v TechArt a podobne sialenosti.
Teraz uz len pohodovka, dobra muzika a AMG uz iba ako image ( no takmer ako Superb,no...) :-!
Avatar - Londonbridge
23. 2. 2017 14:04
AMG...
Dalsi chrobak v hlave....nemyslel som ze aj C 43 Amg ma taky zvuk a krasne striela z vyfuku hlavne v S mode...Bol som na kolecku kym mi menili olej...To som nemal robit do *.... >:D
Avatar - maxi!
23. 2. 2017 13:09
AMG
krasne auticka, skoda len, ze nemam o 10 rokov menej....
:-!