Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Arriva Morava pokračuje v modernizaci vozového parku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Arriva Morava v rámci obnovy vozového parku letos pořídila 26 nových autobusů a do konce roku plánuje nákup dalších 20 vozidel.

Společnost Arriva Morava modernizuje svůj vozový park vozidly značek SOR a Iveco. Sedm autobusů typu SOR CN 12 bylo pořízeno s finanční podporou z programu ROP Střední Morava (40 % ceny tvoří dotace z evropského projektu, zbylých 60 % hradí dopravce), všechna ostatní vozidla jsou pořizována z investic dopravní společnosti. Do modernizace vozového parku investuje letos dopravce téměř 200 milionů korun.

Všechny letos nově pořízené autobusy jsou již v novém barevném provedení, a to jak vnějšku vozu, tak interiéru, který je laděn do nových podnikových barev společnosti Arriva. Červeno-šedá barva autobusů byla nahrazena modro-zelenou, v kombinaci s krémovou barvou, na obou stranách vozů je výrazné logo a nápis Arriva. Autobusy jsou navíc opatřeny bočním reflexním páskem žluté barvy, který zvyšuje viditelnost vozidla a tím i pasivní bezpečnost.

Čtyři nové autobusy SOR C 10,5 jezdí od září na Třinecku a Jablunkovsku. Vozidla nabízí 40 míst k sezení a 34 k stání. Autobusy obsluhují linky mezi Mosty u Jablunkova a Třincem, další vyjíždí z Českého Těšína na Těrlicko a do Třince.

Novými vozidly SOR CN 12 se mohou cestující svézt také na Olomoucku, Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku. Z vybraných páteřních linek je možné zmínit například linky Olomouc – Litovel, Přerov – Bystřice pod Hostýnem, Loštice – Mohelnice – Zábřeh – Šumperk a Jeseník – Javorník – Bílá Voda.

Nové autobusy jsou osazeny motory splňujícími emisní normu Euro 5, první vozidla vyhovující nejpřísnější emisní normě Euro 6 budou dopravci dodána letos v listopadu.

Společnost Arriva Morava a.s. aktivně prosazuje téma ekologizace dopravy nejen masivní obnovou vozového parku, nákupem plynových autobusů či pořízením elektrobusu, ale též zapojením do projektu Ecostars, ve kterém získala prestižní ocenění třech hvězdiček.

Projekt Ecostars na mezinárodní úrovni hodnotí dopravce jak podle složení vozového parku, tak i dle přístupu ke snižování spotřeby pohonných hmot. Dalšími vybranými hodnotícími kritérii jsou například využívání alternativních paliv nebo školení řidičů na úspornou jízdu.

Společnost Arriva Morava je součástí dopravní skupiny Arriva. Ta v České republice provozuje téměř 2000 autobusů a 5 vlaků, zaměstnává přes 3200 zaměstnanců a ročně přepraví 120 milionů cestujících. Celkový obrat skupiny převyšuje 4 miliardy korun. Hlavní činností skupiny je linková autobusová doprava.

Česká pobočka je součástí skupiny Arriva, jedné z největších dopravních společností v Evropě, zaměstnávající 56 000 lidí a ročně přepravující více než 2,2 miliardy cestujících ve 14 evropských zemích.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)