Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Artega GT: nová šelmička na scéně

Roman Daněk
Diskuze (12)
Nové dvousedadlové kupé pochází z dílny návrháře Henrika Fiskera. Sportovní vůz pohání vidlicový šestiválec o objemu 3,6 l, který pochází ze skladů automobilky Volkswagen.

Dánský návrhář Henrik Fisker patří v automobilovém světě mezi uznávané kapacity. Před založením své vlastní značky pracoval jako designér u BMW, Fordu a Aston Martinu. K jeho nejdůležitějším dílům patří roadster BMW Z8, Aston Martin DB9 a Aston Martin V8 Vantage. Loni na ženevském autosalonu prezentoval pod vlastní značkou dva koncepty Latigo CS a Tramonto, pro letošní výstavu ve Švýcarsku si připravil prototyp sportovního vozu Artega GT.

Na výrobě prvního pojízdného modelu Artegy se významně podílel konstruktér Hardy Essig, který dříve pracoval pro Porsche. Kompaktní dvousedadlové kupé má celkové rozměry 3,95 x 1,87 x 1,18 m, takže má délku zhruba jako VW Polo a výšku jako Lamborghini Gallardo. Díky nízko položenému těžišti, dobrému rozložení hmotnosti a náhonu na zadní kola se dá předpokládat, že vůz bude mít výborné jízdní vlastnosti. Artegu GT pohání vidlicový šestiválec o objemu 3,6 l, který pochází ze skladů automobilky Volkswagen. Atmosférický agregát má výkon 221 kW (300 k) a vůz by měl dosahovat nejvyšší rychlosti 270 km/h.

Na letošní výstavě v Ženevě se představí prototyp Artega GT, který bude sloužit především k prezentaci nové značky a budou se pečlivě sledovat reakce široké veřejnosti. Henrik Fisker dále bude hledat obchodní partnery, kteří by jeho projekt podpořili svými investicemi. Zatím se hovoří o produkci 500 vozů za rok, první zákazníci by se mohli na kupé těšit v polovině roku 2008. Předpokládaná cena je 75 tis. eur (cca 2,1 mil. Kč)

Roman Daněk
Diskuze (12)
Avatar - Pekelná Micinka
28. 2. 2007 14:19
Re: Fotky
Koukám na to. No mě to přijde malý jako Lotus. Každopádně se mi to z boku už tolik nelíbí. Je to moc natlačený, pár čísel uprostřed a pár na zadku navíc by to vyřešilo.
Avatar - Pekelná Micinka
28. 2. 2007 13:33
Mňau
Vypadá pěkně! Takhle bych si představoval příští Cayman.
Avatar - ManInBlack
28. 2. 2007 12:50
Slátanina
Mně se zdá, že spojili předek z Carrery GT a zadek z Ferrari F430. Chtělo by to větší fotky, který by mi to třeba vyvrátili, ale z tý malý se mi to tak zdá.