Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Rally GT: hlavně opatrně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (44)
Divize Aston Martin Racing vyvinula exkluzivní rallyové náčiní, které se bude v rukou soukromých týmů brzy prohánět v závodech.

Soukromé rallyové týmy brzy dostanou možnost závodit s velmi exkluzivním autem – Astonem Martin Rally GT, vyvinutým v Aston Martin Racing, partnerstvím mezi firmou Prodrive a automobilkou Aston Martin. Firma Prodrive zúročila při tvorbě tohoto auta své dvacetileté zkušenosti s rallye i se závodním Astonem Martin DBR9.

Aston Martin Rally GT vychází ze sériového modelu V8 Vantage. Prodrive zachoval sériové šasi (stejně jako u DBR9), ale torzní tuhost zvýšil trubkovým rámem. Motor vychází ze sériového hliníkového osmiválce 4,3 litru, který však byl vyladěn s ohledem na potřeby rallye. Zavěšení Rally GT se nezměnilo, Prodrive ale použil závodní pružiny Eibach a nastavitelné tlumiče EXE-TC. Původní šestistupňová převodovka dostala v Rally GT těsnější zpřevodování.

Aston Martin Racing vyrobí omezené množství Rally GT, přičemž první auta budou k dispozici koncem letošního roku.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (44)
Avatar - donPedro
4. 10. 2006 18:43
Aston a Colin
Má-li býti myšleno závodění s AM v rally vážně, tak jako nejvhodnější kandidát za volant jest Colin McRay. Tož tak.
Avatar - donPedro
4. 10. 2006 18:40
Re: Ad. kategoria
Tož to já zas teda někoho jinýho. A ten je teda chlap a s volantem to umí, Colin McRay se jmenuje.
4. 10. 2006 11:52
Re: Ad. kategoria
Pochybujem, ze v tychto rallye by to startovalo. Podla mna to bude pouzitelne na asfaltovych, maximalne sotolinovych podnikoch. Niekto, kto ma na to peniaze a nervy sa s tym cisto s pleziru prihlasi na Monte carlo, alebo nieco podobne...
4. 10. 2006 11:10
Ad. kategoria
Ak si dobre pamatam (! :-)) tak FIA vo vseobecnych homologacnych predpisoch pre rallye nijak neobmedzuje objem motora. Iba rozdeluje auta podla zmaerania (N, A,...) a prave objemu motora (od-do). To, ze taketo auto sa v rallye neobjavovalo, neznamena, ze nemoze startovat. V sucasnosti startuju auta v kategoriach, ktore su pre vyrobcov komercne najviac zaujimave (kvoli nejakej forme tovarenskej podpory). Takze, tento Aston je "prvym" svojho druhu (kategorie). Nie som si teraz isty ci by spadal do skupiny A (Touring Cars), alebo B (Grand Touring Cars). Nepoznam totiz detailne predpis pre Gr. B. A klasifikovanie auta? Vypisanie nejakej skupiny na rallye je podmienene minimalne 5 ucastnikmi spadajucimi do jednej skupiny. Takze, teoreticky, ak by na nejakom podniku stratovalo 5 Astonov (alebo podobnych aut z rovnakej skupiny) je mozne taku klasifikaciu zalozit. Doteraz nic take neexistovalo, pretoze proste podobne auto nebolo homlogovane. ;-)
4. 10. 2006 10:24
Re: luxusní
to je pro mě trochu z ruky, to ho spíš opravdu uvidím na těch GT :-) i když ne v Rallye verzi