Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin v Ženevě 2004

Vitek
Nová hračka pro Jamese Bonda? Snad. Ale Aston Martin DB9 Volante, není jen variantou na již představený DB9. Britové s předstihem předpokládali výrobu otevřeného modelu.

Nebe nad hlavou s DB9 Volante

Nová hračka pro Jamese Bonda? Snad. Ale Aston Martin DB9 Volante, není jen variantou na již představený DB9. Britové s předstihem předpokládali výrobu otevřeného modelu. Nespěchali a navrhli ho tak, že to není pouhé kupé bez střechy. Ofenzíva Astonu pokračuje. Je to již šestá novinka, kterou značka za 2,5 roku představila.

Otevřená DB9 bude vyráběna v britském Gaydonu společně s kupé, které se představilo letos ve Frankfurtu. DB9 by se mělo k zákazníkům dostat na jaře příštího roku, model Volante pak zřejmě na podzim.

Střecha se podle firemních údajů elektricky otevře za 17 vteřin po pouhém stisknutí tlačítka. Skládá se do prostoru za zadními sedadly, který nijak dramaticky nenarušuje tvary karoserie. DB9 Volante má zavazadlový prostor o velikosti 197 litrů, což stačí právě tak na sadu golfových holí nebo manažerský kufřík.

O pohon se postará šestilitrový dvanáctiválec o výkonu 331 kW (450 k)! Výkon je tedy stejný jako u DB9. S ním by se mělo DB9 Volante rozjet na stovku za méně než 5 sekund. Maximální rychlost se přiblíží 300km/h. Na výběr přitom bude šestistupňová automatika eventuelně šestistupňová manuální převodovka.

Zvýšená pozornost věnovaná otevřeným vozům nechybí ani u tohoto modelu. DB9 Volante je vybavený senzory, které dokáží odhadnout případnou možnost převrácení vozu a okamžitě aktivují ochranné oblouky za zadními sedadly. Ze předu jsou pak cestující chráněni kromě obvyklých bezpečnostních prvků především zesílenými A-sloupky. Ty jsou schopny odolat až dvojnásobné váze celého vozu.

O tom, zda se v novém DB9 Volante bude prohánět agent 007 v příštím filmu, můžeme jenom spekulovat. Jisté je, že exkluzivitu bude mít rozhodně zaručenu. Aston Martin počítá, že v příštím roce vyrobí 2000 kusů řady DB9, z toho by celá polovina měla připadat na otevřenou verzi.


Vitek