Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin ve Frankfurtu 2007

Aleš Jungmann
Diskuze (1)
Aston Martin představil na autosalonu ve Frankfurtu tři novinky. Tou nejžhavější je bezpochyby Aston Martin DBS, který si před časem zahrál v nejnovější bondovce „Casino Royale“.

Aston Martin DBS

Aston Martin DBS vychází z modelu DB9, má však několik zásadních úprav, které z něj dělají silniční derivát okruhových speciálů DBR9 a DBRS9. A to prosím netvrdíme jen my, říká to i šéfdesignér Marek Reichman: „Tento vůz je spojnicí mezi elegantním DB9 a závodním modelem DBR9“.

Především jsou to vnější panely, bodykit vytvořený z karbonového kompozitu, který jej odlišuje od výchozího modelu. Uhlíková tkanina zapékaná v pryskyřici by měla ušetřit až 100 kilogramů. Snížené prahy a blíže k silnici spuštěný přední nárazník (se schopností přivádět více vzduchu ke zvětšenému chladiči oleje) spolupracují se zadním difuzorem na vzniku Venturiho efektu, který DBS přisává k asfaltu.

Dvanáctiválec o objemu 6,0 l má v DB9 výkon 330 kW (450 k), pro DBS byla ale upravena a disponuje tak 380 kW (517 k) a točivým momentem 570 Nm. Sílu motoru by měla na zadní kola přenášet automatická šestistupňová převodovka. Aston Martin DBS má dosahovat maximální rychlosti okolo 302 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy.

Prodej by měl být spuštěn na jaře roku 2008 a cena má začínat na částce 250.000 Euro (zhruba 6.925.000,-Kč).

Aston Martin Vantage N400

Oproti klasickému Vantage má několik technických vylepšení, jinak barevně vyvedený interiér či nové barvy laku. Zvýšil se také výkon vidlicového osmiválce pod jeho kapotou, který nyní produkuje 298 kW a hodnota nejvyššího točivého momentu se zvedla na 420 Nm. Nová je také kapota, leštěná mřížka chladiče či vnitřní ochranný rám. Do interiéru se nastěhovala satelitní navigace s Bluetooth technologií a vyhřívaná sedadla. Automobil by měl být schopen zajet slavný Nürburgring pod osm minut.

Aston Martin DB9 LM

Už z názvu vyplývá, že automobilka si tímto modelem hodlá připomenout pro ní úspěšné závody v Le Mans, kde automobil DBR9 vyhrál třídu vozů GT1. DB9 LM dostane do vínku převodovku Touchtronic, jedinečný stříbrný lak (stříbrné budou i další doplňky na vozidle) a červené brzdové třmeny. Sportovní paket bude dodáván standardně, stejně jako odlišné barevné provedení interiéru.


Aleš Jungmann
Diskuze (1)