Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Audi A5 Cabriolet nemá daleko k dokonalosti. S5 jede skvěle, ale co diesel? (+videa)

Jan Mička
Diskuze (78)
Nová generace oblíbeného kabrioletu od audi vstoupila před pár dny na český trh. Vůz jsme poprvé otestovali v okolí španělského Jerezu a nemohli si jej vynachválit!

Audi si snad nemohlo k uvedení modelů A5 a S5 Cabriolet vybrat lepší dobu. Zima je za námi, ze silnic pomalu mizí posypový materiál, slečny chodí čím dál spořeji oděny, řidiči kabrioletů stahují u svých plechových miláčků střechy… Zkrátka nejvyšší čas omrknout nový přírůstek se čtyřmi kruhy ve znaku. Co se karosářských verzí týče, je nyní nová generace pětkové řady kompletní a čeká se už pouze na vrcholnou variantu RS 5. A o té si povíme už brzy, protože se představí už na autosalonu v Ženevě.

První nové kabriolety se objeví na českých silnicích zhruba v květnu, abychom ale nemuseli tak dlouho čekat a mohli vám co nejdříve přinést první jízdní dojmy, vyrazil jsem společně s hrstkou českých kolegů do španělského Jerezu. Ten se vedle notoricky známého závodního okruhu vyznačuje kvalitními silnicemi, dokonalými výhledy a alespoň podle mých dosavadních zkušeností také rozumným provozem, což oceníte ve chvíli, kdy si stáhnete střechu a nechcete v hojné míře čichat výfukové plyny ostatních automobilů. Ideální prostředí pro kabriolet!

Hned na úvod mě potěšila jedna věc – zachování plátěné střechy. U audi dobře vědí, že si jejich zákazníci nekupují kabriolety jako jediné automobily do rodiny a tkanina je navíc o dost atraktivnější než chladný kov. To ovšem neznamená, že by byl kvůli plátnu uvnitř za jízdy větší hluk než v kupé. Novinkou je totiž zvukově izolační vrstva, která rozdíly v akustické pohodě mezi oběma dvoudveřovými variantami snižuje na neznatelné minimum. U kabrioletu při vyšších rychlostech slyšíte o něco větší aerodynamický svist kolem předních sloupků a podélných střešních oblouků, s tím se ale musí počítat.

Střecha je plně elektricky ovládaná a k jejímu stažení a natažení stačí pouze ťuknout do příslušného tlačítka, a to i za jízdy do rychlosti 50 km/h. Není tedy potřeba tlačítko držet po celou dobu stahování/natahování, což by podle inženýrů automobilky odvádělo pozornost od řízení. Otevřené nebe nad hlavou máte za 15 sekund, za 18 sekund přetvoříte elegantní kabriolet v dynamicky vyhlížející kupé. Střecha se skládá do zavazadelníku, přičemž ve staženém stavu ubere šedesát z celkových 380 litrů prostoru pro bagáž. Pořád slušné, a kdyby to bylo málo, můžete sklopit symetricky dělená zadní opěradla a převážet i dlouhé předměty.

Větrolam stále musíte nandávat manuálně, účinnější automatické řešení ostatně u kabrioletů zatím nikdo nevymyslel, s ním však můžete cestovat i dálničními rychlostmi bez nutnosti výrazně zvýšit hlas během konverzace. K tomu si připočítejte ventilátory v předních opěradlech, které na váš krk směrují horký vzduch, a další novinku v podobě sériově dodávaných mikrofonů v bezpečnostních pásech, jenž pomáhají při hlasovém ovládání funkcí vozu a telefonování pomocí bluetooth handsfree, a dostáváte naprosto bezproblémový kabriolet s minimem kompromisů.

Z pohádky do pohádky

Hned po příletu na místo prezentace mi padla do oka verze S5 quattro, dosavadní vrchol nabídky „pětkové“ řady. Díky odlišnému přednímu nárazníku se tváří dramatičtěji než běžné verze, zpoza předních kol vykukují velké brzdové třmeny s nápisem S5, vzadu najdete čtveřici koncovek výfuku a decentní difuzor. Ne náhodou se kolem rudých exemplářů okamžitě slétli snad všichni zahraniční kolegové, ani ti ale zatím ještě netušili, co je čeká po výjezdu do běžného provozu. Veřejnost mohla na červeném kabrioletu s nevtíravým „brumlavým“ zvukem oči nechat, a tolik vztyčených palců jsem snad letos ještě neviděl!

Video se připravuje ...

Ani uvnitř si nemáte nač stěžovat. Tam, kde jsou u běžných verzí hliníkové nebo dřevěné dekory, najdete uhlíkové vlákno, digitální přístrojový štít má podobnou grafiku jako u Audi R8 a ve sportovním zobrazení upřednostňuje obrovský otáčkoměr s rychloměrem uprostřed. Společně s tím můžete sledovat i navádění navigace s mapami Google a k mému potěšení nechybí ani ukazatel teploty oleje. Přece jenom je dobré vědět, kdy na to konečně můžete pořádně šlápnout. Pozice za volantem je špičková a všude kolem sebe máte stejnou hromadu místa jako v ostatních „pětkových“ derivátech, chybí mi ale možnost nastavit si výšku hlavové opěrky. Příslušné tlačítko pro její odjištění jsem prostě nenašel…

Pohonná jednotka se samozřejmě neliší od té, kterou používá S5 ve verzích kupé a Sportback. Třílitrový zážehový šestiválec přeplňovaný turbodmychadlem má v rozmezí 5400 – 6400 otáček výkon 260 kW (354 koní), točivý moment 500 N.m působí už od 1375 otáček, a jedinou možností volby je osmistupňová automatická převodovka Tiptronic (najdete ji také u silnějšího 3.0 TDI). Stejně jako v případě Mercedesu-AMG C 43, který jsme měli nedávno v testu, a jízdně se mi velice líbil, jsou uvedené parametry motoru nadmíru dostačující. Výkon lehce přes 350 koní není dost na to, aby se vám auto na každé křižovatce snažilo ujet zpod zadku, zároveň ale máme dostatečnou rezervu snad za všech situací, které vás mohou v provozu potkat.

Ostatně kdo by také v kabrioletu jezdil pořád jenom rychle, to by si jej pak nikdo z okolí nemohl pořádně prohlédnout a vaše partnerka by měla větrem rozcuchaný účes. Ostatně i my jsme ze začátku nasadili „korzovací“ tempo, stáhli střechu i boční okna a stále se nemohli nabažit toho jemného pobrukování šestiválce. S převodovkou si výborně rozumí, jízda je nanejvýš elegantní a vyrovnaná i díky komfortně nastavenému měniči momentu, tu a tam výfuk při podřazování zabublá, asi abyste nezapomněli, kolik koní máte pod kapotou.

Jeli jsme na devatenáctipalcových kolech s pětatřicetiprocentními pneumatikami a jízda rozhodně nebyla tak tvrdá, jak jsem si představoval. Cítíte, že řídíte vůz na pomezí běžné a ultimativní verze, adaptivní tlumiče však dokážou téměř zázraky. Aby ne, když se mohou opřít do velice tuhé karoserie (torzní tuhost se mezigeneračně zvedla o 40 procent navzdory až 40kilogramového snížení hmotnosti vozu), kterou jako by snad vedle tuhých podélných nosníků, výztuh předních sloupků nebo přepážky za zadními sedadly držely pohromadě ještě neviditelné střešní oblouky.

Jenže na pro účely kochání si vystačíte i se základním benzinovým dvoulitrem TFSI a manuální převodovkou, na to přece nepotřebujete 354 koní. Ovšem garantují vám, že je rádi využijete do toho posledního. Nemusíte ani přepínat z komfortního režimu do sportovního, motor reaguje na plyn okamžitě a je schopen velmi návykového pružného zrychlení. Do sedadel vás příliš nezatlačí, ze stotřicítky jsme však na dvoustovce mrknutím oka, a dokonce i za touto hranicí motor bez výrazného poklesu elánu táhle až k omezovači rychlost. S5 by dokázala rozhodně více než „jenom“ 250 km/h!

V přímce je auto velice stabilní, což ostatně platí i na brzdách, a perfektně funguje v zatáčkách. Pokud někdo bude při srovnání s konkurenčními vozy stále argumentovat „přirozenou nedotáčivostí vozů Audi“, nevěřte mu, protože to co bez rozdílu motoru předvádějí nejnovější modely postavené na platformě MLB Evo, naprosto odporuje tomu, jaké byly audiny dříve.

Verze S5 má permanentní pohon všech kol s mezinápravovým diferenciálem Torsen, který je už sám o sobě slušnou zárukou agility a vysoké trakce, my však měli k dispozici také příplatkový sportovní diferenciál quattro, který aktivně rozděluje hnací síly mezi zadními koly a tím pomáhá stočit karoserii do zatáčky. V tu chvíli máte pocit, jako by se jinak spíše neutrální auto vnějším předním rohem odrazilo od neviditelného mantinelu a nasměrovalo přesně k apexu. To už ho ale ale držíte pod plynem, aby se nakonec krásně položilo do tlumičů a se zlověstným zapráskáním od výfuku mizelo z dohledu.

Vezmu-li to do důsledku, rozdíl v jízdních vlastnostech kupé a kabrioletu byste bezpečně poznali, jenom kdybyste přeskočili z jednoho autu do druhého a zkoušeli projet stejnou zatáčku. Grip by mohl být ještě mnohem lepší, kdyby neměla všechna testovací auta obuta pneumatiky Hankook Ventus S1 Evo2, které si příliš nerozuměly s „vysoleným“ přímořským asfaltem. Co se však napříč karosářskými verzemi nezměnilo, je řízení, které je jedním z mála důvodů, pro které není v mých očích Audi A5 dokonalé. Při běžném denním jezdění jeho odtažitost až tak nevadí, když ale jedete pilu, hodila by se lepší zpětná vazba a zejména citlivost okolo středové polohy. Zkoušený vůz měl dynamické řízení, které v závislosti na rychlosti upravuje převod, žádná velká hitparáda to však nebyla…

Nakonec krátce o spotřebě paliva. Audi u verze S5 slibuje kombinovaných 7,8 l/100 km, tuto hodnotu jsme však během prvního dne překročili více než dvojnásobně. Druhý den jsem si už dával větší pozor a nechával motor bublat v nízkých otáčkách (při 130 km/h točí na osmý rychlostní stupeň jenom 1950 otáček) a výsledkem bylo výrazně lepších „deset na sto“. A to už jde!

Audi A5 a S5 Cabriolet - technická data zážehových motorů
Motor 2.0 TFSI 2.0 TFSI 3.0 TFSI S5
Zdvihový objem [cm3] 1984 1984 2995
Válce/ventily 4/4 4/4 6/4
Převodovka 6M(7A) 7A 8A
Největší výkon [kW/min-1] 140/4200-6000 185/5000-6000 260/5400-6400
Největší toč. mom. [N.m/min-1] 320/1450-4200 370/1600-4500 500/1370-4500
Max. rychlost [km/h] 239(237) 250 250
Zrychlení 0-100 km/h [s] 7,9 6,3 5,1
Komb. spotřeba [l/100 km] 5,9(5,6) 6,3 7,7
Základní cena [Kč] 1.264.900* 1.418.900** 1.957.900
*Příplatek za automat činí 60.000 Kč, **příplatek za quattro činí 68.000 Kč

Nejlepší kompromis

Na 354 koní verze S5 se zvyká opravdu snadno, za tento vůz však u nás zaplatíte přinejmenším 1.957.900 Kč, a to může být i navzdory bohatší základní výbavě pro někoho opravdu dost. Alternativa však existuje, byť má pod kapotou „pouze“ čtyři válce - agregát 2.0 TFSI. Jde o jediný motor, který u nás lze kombinovat s manuální převodovkou (verze se 140 kilowatty za 1.264.900 Kč, nejlevnější z celé nabídky), pro účely našeho španělského testování však sloužila silnější verze (185 kW) a převodovkou S tronic a pohonem všech kol quattro. Stojí 1.486.900 Kč, tedy o téměř půl milionu méně než S5.

Jde o agregát s B cyklem, který známe už z modelů A3 (tam má 140 kW) a Q5. Maximální výkon 185 kW působí v rozmezí 5000 až 6000 otáček a točivý moment 370 N.m máte k dispozici už v 1600 otáčkách, na dynamiku si tedy rozhodně stěžovat nebudete. Osobně však mívám s podobně silnými dvoulitry trochu jiný problém – mívají zbytečně agresivní nástup, zřejmě aby řidiči neustále dokazovaly, že rozhodnutí nepořídit si šestiválec nebylo až tak špatné. U audi je to ale trochu jinak. A5 Cabriolet nemá s každým sešlápnutím plynu tendenci okamžitě vystřelit, je spíše relaxovanější a dopřeje vám potěšení z příjemného zvuku ve vysokých otáčkách. Dole je dvoulitr naopak téměř neslyšný, to asi aby „nerušil“ zážitek z audia Bang & Olufsen.

Video se připravuje ...

Stejně jako S5 měl i zkoušený vůz s dvoulitrovým benzinovým motorem adaptivní tlumiče, kola však byly o palec menší a z hlediska komfortu se jednalo o ideál. Vůz na rozdíl od S5 není sportovní za každou cenu, jeho podvozek je plavnější a přímo svádí k tomu nechat převodovku v režimu Drive, pouze točit volantem, šlapat na pedály a užívat si maximálně klidnou jízdu. Takovým stylem budete bez problémů jezdit zhruba za osm litrů i se staženou střechou, kdy je aerodynamika auta pochopitelně horší než v uzavřeném stavu.

Já si kochání nechával až na test v českých podmínkách a raději vyzkoušel, jak je to s dynamikou. Oproti verzi S5 je samozřejmě znát rozdíl v nástupu a „hloubce“ tahu, přeplňované benzinové čtyřválce mi už asi vždycky budou připadat tak trochu „ploché“, na pružnost a schopnost auto rozhoupat na vysoké rychlosti si však rozhodně nelze stěžovat. I s takto vybaveným kabriem můžete jet pořádnou pilu, přičemž za asi největším rozdílem v jízdních vlastnostech stojí absence sportovního zadního diferenciálu quattro.

Vůz se nestáčí do zatáčky s takovou razancí jako S5 (diferenciál může mít i 3.0 TDI/210 kW), stále je však příkladně stabilní a k nedotáčivosti přechází až ve chvíli, kdy opravdu přeženete nájezd a špatně pracujete s brzdou a plynem. Jsou samozřejmě i zábavnější auta, otázkou ale zůstává, co je u běžného kabrioletu vlastně považovat za zábavu. Rychlou jízdu na hraně? Já to spíše vidím na zmíněné kochání.

Diesel nebrat?

Asi tuším, co vás napadne při sdělení, že automobilka Audi dovezla do Španělska také vozy se vznětovým motory. Něco ve smyslu, že turbodiesely do kabrioletů nepatří a podobně, s čímž v podstatě souhlasím, co do počtu verzí však tvoří polovinu motorové palety a je třeba s nimi počítat. Sáhnul jsem po dvoulitrovém čtyřválci s výkonem 140 kW, točivým momentem 400 N.m a pohonem všech kol quattro, což byla shodou okolností stejná kombinace motoru a převodovky, se kterou jsem jenom o den dříve jezdil v Audi Q5.

Video se připravuje ...

A upřímně řečeno šlo o příjemné překvapení. Motor je samozřejmě ve srovnání s turbobenzinem na volnoběh o něco více slyšet a při stání se staženou střechou máte jasné povědomí o tom, co pracuje pod kapotou, stačí se však rozjet na běžnou cestovní rychlost a přítomnost turbodieselu připomíná snad jenom odlišný nástup síly (turbodiesel je za okolo 2000 min-1 výbušnější) a jinak cejchovaný otáčkoměr. Motor je někde daleko před vámi a jeho charakteristický zvuk zaslechnete pouze při vytočené rychlosti. Tohle duo je laděno na nízkou spotřebu, o čemž vypovídá zejména práce sedmistupňové skříně. Není-li to nezbytně nutné, nepodřazuje, na druhou stranu však motor nedusí ve zbytečně nízké hladině, kde by se mohl projevovat dunivě.

Navíc rozhodně nelze říci, že by šlo o pomalé auto. Jeho silnou stránkou jsou nízké až střední otáčky, perfektní komfort na osmnáctipalcových kolech a jemně pracující automat. Ručička otáčkoměru se běžně povaluje okolo dvou tisíc otáček a snad jenom díky ní při klidné jízdě poznáte, že proběhlo nějaké řazení.

V zatáčkách je vůz kvůli turbodieselu o něco těžší na předek, čtyřkolka se však stará o to, aby byly rozdíly mezi jednotlivými motorizacemi co možná nejmenší. Na rozdíl od předchozích dvou vozů neměl šedivý kabriolet dynamické řízení, ale pouze klasický posilovač s proměnlivým účinkem. Míra zpětné vazby od kol je stále zanedbatelná, citlivost okolo středové polohy volantu mi však přišla o něco lepší. Jo a spotřeba? Ta se pohybovala okolo sedmi litrů, rozhodně se však nejedná o metu, pod kterou bude těžké se dostat.

Audi A5 Cabriolet - technická data vznětových motorů
Motor 2.0 TDI 3.0 TDI 3.0 TDI quattro
Zdvihový objem [cm3] 1968 2967 2967
Válce/ventily 4/4 4/4 6/4
Převodovka 7A 7A 8A
Největší výkon [kW/min-1] 140/3800-4200 160/4000-5000 210/3750-4000
Největší toč. mom. [N.m/min-1] 400/1750-3000 400/1250-3750 620/1500-3000
Max. rychlost [km/h] 232 241 zatím není k dispozici
Zrychlení 0-100 km/h [s] 8,3 6,8 zatím není k dispozici
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,5 4,9 zatím není k dispozici
Základní cena [Kč] 1.374.900* 1.467.900* zatím není k dispozici
*Příplatek za quattro činí 68.000 Kč
Jan Mička
Diskuze (78)
7. 3. 2017 09:24
Re: Kolik že?
Třeba by mohli, ale otázka je, proč by to dělali, když si za to můžou říct víc.
6. 3. 2017 22:39
Re: Neustále se tu řeší...
Tak dávej pozor. V Mustangu druhou šanci nedostaneš:)
6. 3. 2017 22:05
Re: Kolik že?
Asi tak a spotrebu pri ustálenej 90- 100km/h má veľmi dobre odmeranú náš druhý USA guru (ten čo to dáva so 6 valcom za 8 a s 8 valcom za 10) . Ale on sa neponáhľa, rozumej tomu ak viac pridám, zožerie ma to aj s botami :-)
6. 3. 2017 22:01
Re: Kolik že?
:yes: >:-[] hlavne že to má zvuk a poriadne stádo plnokrvníkov
6. 3. 2017 22:00
Re: Kolik že?
Ak si si nevšimol, tak si v európe a pozri si nezmyselné zdanenie podľa co2, cenu phm vrátane daní, registračné poplatky. Teraz sa skús zamyslieť, prečo sú asi tieto veľké motory na okraji záujmu a prečo ich asi automobilky prestali ponúkať. S tou adoráciou na 8 valec to už tiež prestáva byť zábavné, si ako pokazený gramofón