Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A5/S5 - první jízdní dojmy

Ondřej Šuch
Diskuze (151)
Útok Ingolstadtu na stuttgartská a především mnichovská kupé už nepovede jen tétéčko – na dálnicích a v horách okolo Verony jsme zkoušeli zbraň těžšího kalibru – Audi A5 a především nadupané S5.

Šílený útěk na ruzyňské letiště v pět ráno má něco do sebe – ve Veroně jsme první, takže z nabízených testovacích aut si lze vybrat bez omezení. Volba padá na A5 se zážehovým motorem 3.2 FSI o výkonu 195 kW a plynulou převodovkou Multitronic, kterou Audi pro marketingové účely prezentuje spíše jako osmistupňovou. První seznámení s vozem znamená plusové body za facelift ovladačů na palubní desce. Tlačítka konečně přestala vypadat jako obkreslený čtverečkový papír a decentní zmenšení a zaoblení jim vůbec neuškodilo. Zeštíhlovací kůrou prošla i středová konzola a posádka tak má hned víc místa na nohy.

Třílitr není příliš slyšet a počáteční průjezd předměstími Juliina rodiště oceňujeme spíše aparaturu Bang Olufsen. Za vytouženou tabulí „konec obce“ to už kolega nevydrží a v rámci rychlostních limitů vyráží do první horské prémie. Za normálních okolností bychom se soustředili spíše na převodovku, ta ale o sobě nedává moc znát – stačí jí solidní schopnost učit se a rychlé kickdowny. Aťsi má tahle převodovka pro mě za mě třeba dvanáct stupňů, dnes jsme tu kvůli celému autu. První dojem je velmi silný – jakkoli považujeme agilitu například trojkových kupé od BMW za příkladnou, Audi v naší konfiguraci s předním pohonem se této ikoně může směle postavit. Přední náprava posunutá dopředu a relativně dlouhý rozvor způsobily, že vůz je nejen skvěle ovladatelný, ale má jen minimální tendenci k nedotáčivému smyku. Zatáčky krouží Audi poslušně, výhradu máme ale jen k málo strmému převodu řízení. Pohled na palubní počítač v cíli ukazuje hodnotu 12,5 l/100 km, vzhledem k převodovce a dynamice naší jízdy nemáme výhrady.

Třílitrový turbodiesel v kombinaci s pohonem všech kol jsme ještě doma tipovali jako vítěze, praktická zkušenost nám ale mínění trochu upravila. Hodnoty 176 kW a 500 Nm jsou stejně jako v jiných modelech značky úchvatné a motor je i přiměřeně úsporný – přímé srovnání se zážehovým třílitrem ale zvýrazní vyšší hmotnost přídě a z toho plynoucí menší ochotu k zatáčení a větší tendenci k pokračování ven ze zatáčky po tečně. Quattro se stálým přenosem 60% výkonu na zadní a 40% na přední nápravu sice eliminuje mnohé, dynamickou jízdu jako se zážehovým motorem si ale neužijete. U manuálních převodovek A5 je příjemná také funkce „nápovědy“ volby dalšího převodového stupně, zobrazovaná na přístrojovém panelu.

Červené Audi S5, které si záměrně necháváme na konec, prozrazuje odlišnost v podstatě jen nápisem V8 na předních blatnících a logy S5 na grilu a víku zavazadelníku. Známý osmiválec 4.2 FSI výkonu 260 kW poskytuje největší točivý moment 440 Nm a zrychluje na stokilometrovou rychlost za 5,1 sekund.

Dynamické vlastnosti jsou očekávatelně velmi dobré a o10 mm snížené zavěšení karoserie se také příznivě podepsalo na náklonech. Zdaleka největším překvapením je ale u S5 zvuk motoru! Burácení, zvláště v nízkých otáčkách, je skutečně dechberoucí a když si uvědomíme, že 85 procent točivého momentu je k dispozici už ve 2000 otáčkách, můžeme válečným osmiválcovým rykem oblažovat sebe i okolí skutečně kdykoli – tedy pokud chceme.

Zajímavé a poněkud odvážné je u takto silného motoru využití klasické manuální převodovky – jízdu jsme si tak velmi užívali, ale doufáme, že konstruktéři mají zatížení spojky dobře spočítáno. Motor jde za plynem okamžitě a zrychlení ve vracečkách jsme si užívali stejně jako na dálnici. Výrobcem udávanou průměrnou spotřebu 12,4 litrů jsme neměli příležitost ověřit, protože možnosti nás nutily jet poněkud nelaboratorně – i tak jsme se ovšem vešli pod patnáctilitrový průměr.

Dojem z exteriéru obou vozů je extrémně závislý na barvě laku. Zatímco odstíny šedé či stříbrné působí spíše nenápadně a snadno si je lze splést se sedany, nejlepší volbou zůstávají tradiční červená a stále modernější bílá – zvláště S5 na dvacetipalcových kolech působí velmi atraktivně… Velmi působivé jsou zejména dvě sady po osmi bílých diodách pod hlavními světlomety – denní osvětlení bude v EU pravděpodobně za tři roky povinné a tohle řešení s dvanáctiwattovou spotřebou se nám zdá docela elegantní.

Z technologických novinek se sluší zmínit například světlomety, které nad 120 km/h prodlužují dosvit, vzadu pomáhá jinak ostudně malému výhledu parkovací kamera. Ve výbavě je například i třízónová klimatizace a zavazadlový prostor má objem 455 litrů.

Podrobněji jsme Audi A5 i Audi S5 představili nedávno, ceny prvních motorizací už jsou také známé.

Ondřej Šuch
Diskuze (151)
12. 7. 2007 14:19
Re: Žádná barva nepomůže...
pořád se neopakuj že BMW je lepší - nevím proč ? asi cenou .. >:D
8. 5. 2007 23:40
Re: Zrychlení na 100 km/h ?
Ale tohle je manuál, A6 i A8 mají automat.
8. 5. 2007 23:05
Re: Otázka
Jistě motor se mnohem rychleji prohřeje když je zatížený. Nejlepší je prostě nastartovat a jet. Kdo má ráno v zimě poslouchat ty "karle" na ulici, kdy majitel nastartuje motor a očisťuje auto od sněhu či námrazy.
Avatar - bxs
8. 5. 2007 21:03
Otázka
Vím že to s audi nemá nic společného ale právě sem si přečetl jeden článek a zajímal by mě váš názor na něj: [odkaz] Zejména si nejsem jistý tím že chod na volnoběh motoru škodí protože se nezahřeje?
Avatar - bxs
8. 5. 2007 21:01
Otázka
Vím že to s audi nemá nic společného ale právě sem si přečetl jeden článek a zajímal by mě váš názor na něj: [odkaz] Zejména si nejsem jistý tím že chod na volnoběh mororu škodí protože se nezahřeje?