Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A8 W12: Obrněný speciál pro Izrael

Diskuze (1)
Izraelská vláda objednala speciální verzi obrněné Audi A8. Bude sloužit pro premiéra Benjamina Netanjahu.

Premiér Izraele je nejstřeženěnjší osobou na Blízkém Východě. Případ úspěšného atentátu na premiéra Jicchaka Rabina, ke kterému došlo přesně před 15 lety v listopadu 1995, ukazuje, že opatrnost je skutečně na místě.

Pro přepravu proto premiér využívá obrněná auta s vyšší třídou balistické ochrany. Na rozdíl od např. prezidenta USA, který má svůj Cadillac One, v Izraeli tento úkol zatím zastávalo několik různých aut německé a japonské produkce.

Brzy se ale oficiálním autem izraelského premiéra stane Audi A8 Security. Většina skutečností samozřejmě podléhá utajení, izraelský finanční deník Globes ale zveřejnil informaci, že úřad premiéra objednal verzi s motorem W12, chráněný podle evropských standardů třídou B6+ nebo B7.

Audi A8 už nyní vláda používá pro přepravu hostů a státních návštěv, premiér ale dostane speciální verzi.

Kromě vylepšené ochrany dostane tento zakázkový kus neprůstřelné pneumatiky, nezávislý rozvod kyslíku, automatický hasící systém a další nespecifikované úpravy. Ke komfortní výbavě patří DVD přehrávač, zabudovaná lednice a také humidor na doutníky, jichž je Netanjahu velkým příznivcem.

Odhadovaná cena auta v tomto provedení je 750 až 850 tisíc dolarů bez daní. Úřad premiéra však musí auto zdanit (na úpravy se vztahuje výjimka) a kvůli vysokým sazbám izraelských daní na luxusní auta proto fakturovaná částka překročí milion dolarů (asi 18 milionů korun).

Diskuze (1)
1. 11. 2010 11:04
Volvo sadness
Nějak se zapomnělo na to, že izraelská vláda vždy jezdila jen v autech z neutrální země - ve švédských Volvech S80 ve speciálních prodloužených verzích. I velvyslanec Izraele v ČR má S80. Odmítání německých výrobků překonáno, tak hurá do Audi, je to přeci jen o dost lepší než jakékoliv prodlužované Volvo.