Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi RS5 Cabrio: Superkabriolet pro léto 2013

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Po loňské modernizaci přichází čas na extrémní varianty. Zájem zákazníků o Audi střední třídy oživí nové superkabrio.

Po vyřazení osmiválcového motoru z nabídky Audi S4 a S5 zůstává jednoznačným vrcholem kupé RS 5. Technicky zřejmě není velký problém instalovat podobnou techniku do odvozeného kabrioletu a tak se taky děje. Zda dojde i na sedany a kombi řady A4 zatím není jasné.

V Ingolstadtu chystají otevřenou variantu modelu RS 5 už pár měsíců. Na internet pronikly první obrázky RS 5 Cabriolet z patentového úřadu, loni na podzim byl výkonný kabriolet zachycen nedaleko Nürburgringu v průběhu testování.

Audi RS 5 Cabriolet bude vycházet z modernizovaného RS 5 Coupé. Na přídi se tak objeví ostřejší šestiúhelníková maska chladiče singleframe známá již z řad A8, A7 a A6. Malé hlavní světlomety lemované pásem LED se drží předlohy v podobě modelu A6.

Záď testovaného prototypu disponuje prvky ze slabší verze S5 Cabriolet, v sériové verzi se ale dočkáme agresivnějších tvarů po vzoru RS 5 Coupé.

Pod kapotou se objeví atmosférický motor 4,2 V8 s přímým vstřikováním FSI. Tento osmiválec z objemu 4163 cm3 poskytuje výkon 331 kW a maximální točivý moment 430 Nm. Osmiválcová jednotka bude spolupracovat se sedmistupňovou dvouspojkovovou převodovkou S tronic.

Audi RS 5 Coupé akceleruje z 0 na 100 km/h za 4,6 s, kabriolet bude díky vyšší hmotnosti o něco pomalejší, přesto sprint z 0 na 100 km/h zvládne zřejmě pod 5 sekund. Audi S5 Cabriolet je kvůli mechanismu skládací plátěné střechy o celých 205 kg těžší než verze kupé.

Audi A5 Cabriolet se prodává od roku 2009. Loni automobil prošel spolu s A5 Coupé a A5 Sportback modernizací.

Pro český trh chystá Audi na letošní rok premiéru modernizovaného kupé RS 5, kabriolet dorazí až v roce 2013.

Audi RS 5 Cabriolet - Skica (1/2012)
Ondřej Láník
Diskuze (1)
Avatar - kari.laz
24. 1. 2012 09:23
nádhera
není co dodat :yes: