Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi Q5: Nakonec se opravdu ukázalo!

Martin Machala
Diskuze (35)
Ještě včera to na koncernovém večírku vypadalo, že Audi na premiéru nové Q5 jaksi zapomnělo. Nezapomnělo. Jenom si představení schovalo až na dnešek.

Tohle se automobilce se čtyřmi kruhy ve znaku povedlo. V době, kdy jsou prakticky všechny novinky dlouho dopředu známé a autosalony už těžko mají čím překvapit, se Audi povedla skutečná a překvapivá premiéra. Respektive, nová Q5 se v Paříži čekala, kromě několika detailů jsme však z druhé generace SUV neviděli vůbec nic. A Q5 se neukázala dokonce ani v předvečer pařížského autosalonu, na koncernovém večeru.

Na stánku Audi se však zbrusu nová generace Q5 skutečně objevila. A na rozdíl od Audi S5 jsem i poznal, že se skutečně jedná o novinku. A Q5 mi ani nepřišla jen jako zmenšenina Q7, proti většímu a nudnému sourozenci je design novinky docela pohledný a skoro až dynamický. Tedy v rámci Audi možností.

To uvnitř jsem už Q7 poznal. A vlastně, jakoukoliv jinou aktuální audinu. Minimalistický styl se mi zamlouvá, vychvalovat zpracování a materiály by bylo nošení dříví do lesa. Za příplatek se Q5 dotkne také variability, přikoupit si totiž můžete posuvné zadní sedačky s polohovatelnými opěradly. Objem zavazadlového prostoru se pak pohybuje od 550 do 610 litrů, maximum činí 1550.

U novinky se Audi chlubí devadesátikilovou úsporou hmotnosti, vyzdvihuje také vzduchové odpružení. Zážehová pohonná jednotka bude v nabídce prozatím jediná, a to dvoulitr TFSI s výkonem 185 kW. A pak už jen nafta. Dvoulitrové TDI se přes 110 a 120 kW dostane až na nejvyšší metu 140 kW, třílitrový šestiválec poskytne 210 kW. Ten se bude jako jediný kombinovat s osmistupňovým tiptronicem, ostatní motory se spolehnou na šestistupňový manuál, případně sedmistupňovou dvouspojku S tronic.

Verze s pohonem předních kol samozřejmě doplňuje čtyřkolka quattro, šestiválcová verze se za příplatek dodává se sportovním diferenciálem na zadní nápravě.

O vstupu na český trh a tím méně cenách prozatím nebylo rozhodnuto, v Německu se nová Audi Q5 začne prodávat na začátku příštího roku.

Martin Machala
Diskuze (35)
Avatar - Barry Lyndon
30. 9. 2016 14:45
Re: má stejnou chybu jako Q7
Pravdu díš. Právě jsem cestou z oběda jedno takové Q7 viděl (prahy i lemy blatníků v šedém plastu) a vypadalo to nesrovnatelně lépe než ta celomodrá obluda v testu.
30. 9. 2016 13:17
Re: FUJ!
Četl jsem nejprve krása a potom mi to došlo. :-) ;-)
30. 9. 2016 11:25
Re: FUJ!
Nebo naopak. Nezastavila na stopce a nedala přednost. Každopádně momentálně nálada taková, že všechny tyhle malý tančíky schodit z útesu...
Avatar - twistedTSD
30. 9. 2016 09:06
Re: Paráda
Mně se právě Q7 maska líbí na celém autě nejvíce.
Avatar - flyboyeda
30. 9. 2016 08:42
Malá Q7
Q7 se mi líbí, takže i Q5 samozřejmě taky, do města na nákupy je to fajn vozítko