Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Audi radí, jak kontrolovat olej v motoru

Jan Mička
Diskuze (92)
Kontrola hladiny oleje v motoru je věc, kterou by měl zvládat naprosto každý. Kdo si postup tohoto úkonu nepamatuje z autoškoly, může si jej oživit v instruktážním videu Audi.

Audi tímto videem navazuje na sérii instruktážních snímků, mapující správný postup nastavení absolutně elementárních věcí. Na tomto základě jsme již před měsícem zveřejnili návod, jak ovládat elektricky nastavitelná sedadla. Na internetu však nejdete i kousky o obsluze stěračů či automatické klimatizace.

Automobilka samozřejmě ve videu nepopisuje nic nového. Olej byste měli kontrolovat u zahřátého motoru, správně zhodnotit aktuální stav na oranžové měrce a v případě potřeby dolít potřebné množství tekutiny. Pochopitelně stejného typu, jaký doporučuje výrobce.

Jan Mička
Diskuze (92)
4. 2. 2024 20:13
Nové audi Q7 5.0 TDI
Dobrý den,
Mám úplně nové Audi Q7 5.0 TDI po 4tis km naskočil dolit olej max 1L
Nevíte jestli je normálně u nových aut ?
30. 12. 2020 11:30
olej
Ale že by poradili co dělat když jsem do motoru nalil naopak až moc oleje to nééé , naštěstí o tom píšou na https://kralmotoru.cz/…-motoru-co-delat , takže jsem krizi zažehnal, ale měli by v Audi myslet i na tyto případy.
Avatar - autista
12. 8. 2013 08:57
Re: OLEJOVKY
stačí kontrola a pokud olej je a je v pořádku, proč bych ho doléval. Olej si vezme, ale v rámci rezervy. >:D
12. 8. 2013 08:45
Re: OLEJOVKY
Jestli najedeš 30tis km bez dolívání oleje, tak máš zaděláno na problém ty, nebo budoucí majitel. U turbo motorů to nejdříve odnese turbo a motor klekne zcela bez varování třeba na ucpaný kanálek. Ještě jsem neviděl motor, který by si nevzal vůbec nic - pokud do oleje neprosakuje něco jinýho co moc nemaže >:D
Avatar - autista
9. 8. 2013 20:25
Re: OLEJOVKY
Ještě jsem nevlastnil auto, u kterého bych musel olej dolévat. Asi je to dáno tím, že jsem nikdy neměl auto koncernu VW a nebo žrout motorového oleje. Souhlasím, že kontrolovat by se mělo, ale když je interval na 30, tak stačí kontrola v 10, 15, 20, 25, 27, 30tis. km.
K tomu Německu, noční jízda v Octavii tour, 1,6tdi,rozsvítí se kontrolka, a první benzínka je 200km, co má olej, který je předepsán a má otevřeno. Takže tam lijeme značku MOTO, či jak se ta sračka jmenovala litr za 20 EUR, a za týden auto stojí zadřeno na D1 :-)