Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi S1 bude! Dorazí příští rok se čtyřkolkou a výkonem 250 koní

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
Čtyři kruhy sází u nové generace modelu A1 výhradně na zážehové motory. Toho nejvýkonnějšího se ale dočkáme až v příštím roce ve sportovním derivátu S1.

Zatímco Audi A1 už nemá žádné tajemství a dozvěděli jsme se veškeré podrobnosti o technologiích i pohonných jednotkách, na sportovní S1 oficiální řeč nepřišla. Britský Autocar nicméně s odkazem na vlastní zdroje uvádí, že malého hatchbacku v ostrém provedení se skutečně dočkáme. A naplní-li se avizované technické parametry, může jít o hodně zábavný kousek.

Srdcem auta bude dle Britů přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec (EA888) z dílny Volkswagenu, jenž poskytne výkon 250 koňských sil. Tentýž motor v kombinaci se šestistupňovým S tronicem nalezneme i v nejsilnější A1, tam však produkuje „jen“ 200 koní. Dočkáme se prý i pohonu všech kol Quattro s elektrohydraulicky ovládanou lamelovou spojkou. Pokud je to pravda, bude A1 jedinou čtyřkolkou postavenou na platformě MQB A0.

Právě tento základ totiž nahradil dosluhující podlahu PQ25, díky čemuž se kromě proporcí (nově je auto delší, užší a nižší) snížila hmotnost. Jen připomeňme, že S1 předchozí generace zvládala akceleraci z klidu na stovku za 5,9 s. Díky mezigenerační inovaci si novinka v tomto parametru zcela jistě polepší.

Nezbývá než počkat, až informaci o sportovní A1 potvrdí samotné Audi. Designér Jürgen Löffler prozradil, že inspirací pro vnější design (včetně přídě se třemi úzkými otvory) byl model Quattro Sport z osmdesátých let. Je tedy možné, že se v Ingolstadtu rozhodnou u S1 k ještě hlubšímu propojení – většímu zadnímu spoileru či extravagantním kolům. Nechme se překvapit…

Stanislav Kolman
Diskuze (7)
21. 6. 2018 19:29
Re: Sirka karoserie
Možno rozchod má o niečo širší, len plechy nie. Asi sa utopené kolesá už nenosia.
21. 6. 2018 11:03
Re: Sirka karoserie
Tak ti nevim, co bys ještě chtěl? Mně přijde 250 koní a cca 400Nm na takovou kapesní raketu až až... :-) Poměr hmotnosti a výkonu jak u Golfu R a to rozhodně pomalej stroj není...

Avatar - iudex
21. 6. 2018 09:08
Re: Sirka karoserie
Inak to je pomerne prekvapivá info, keď nová A1 je na platforme MQB A0, ktorá má byť podstatne širšia, ako predošlá a aj pri novom Pole sa zdôrazňovalo, o koľko je širšie oproti predchodcovi na platforme PQ25/26 (1751 oproti 1690mm).
Avatar - iudex
21. 6. 2018 09:01
Re: Sirka karoserie
Tak tak, 250 koní v supermini, to nemožno nazvať poriadnym motorom. >:-[]
Avatar - Ada je zase tady
20. 6. 2018 22:10
Re: Sirka karoserie
čtyřkolka bez normálního motoru :no: Nestálo by za to udělat to jako autíčko šlapací? >:-[]