Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi spouští ofenzivu elektrifikovaných automobilů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Značka se čtyřmi kruhy spouští světovou premiérou modelu Audi e-tron svou ofenzivu v oblasti elektrifikace.

Audi hodlá podle svých oficiálních materiálů, zveřejněných v souvislosti s premiérou modelu e-tron, do roku 2025 nabízet na nejdůležitějších trzích celého světa dvanáct automobilů se zcela elektrickým pohonem a elektrifikované modely se mají podílet na celkovém prodeji přibližně jednou třetinou.

Vozy kategorie SUV mají v tomto portfoliu zastupovat modely e-tron a e-tron Sportback, jehož představení je naplánováno na rok 2019. K dispozici má být i řada modelů s klasickým uspořádáním karoserie, jako je Avant nebo Sportback.

Elektrifikovaná produktová řada pokryje podle materiálů automobilky Audi všechny důležité segmenty trhu od kompaktních vozidel až po velké automobily.

Peter Mertens, člen představenstva společnosti AUDI AG, odpovědný za technický vývoj, k tomu říká: „Audi e-tron je rozhodně výjimečným milníkem v historii naší společnosti a startovním výstřelem pro realizaci naší strategie elektrifikace.“

Nezbytným předpokladem pro nabídku elektromobilů ve všech segmentech od A do D jsou celkem čtyři technické platformy a produktové řady. Úzká spolupráce mezi technickým vývojem a ostatními koncernovými značkami zvětšuje synergie, nezbytné pro ziskovou výrobu široké řady modelů pro globální trhy.

Modely Audi e-tron a e-tron Sportback využívají komponenty modulární platformy Audi pro vozy s motorem uloženým podélně. Na základě této platformy a řady inovativních technologií především v oblasti systémů pohonu vzniká samostatná produktová řada SUV s elektrickým pohonem všech kol quattro. Měřítka v této třídě má stanovit kompatibilita s rychlým nabíjením o výkonu až 150 kW a dlouhý dojezd vhodný pro cestování na velké vzdálenosti.

Na konci roku 2018 představí Audi prvního reprezentanta další platformy pro elektromobily. Koncepční studie Audi e-tron GT, velmi dynamické kupé s plochou konstrukcí podlahy, oslaví premiéru na autosalonu v Los Angeles. Technika tohoto automobilu byla vyvinuta ve spolupráci se značkou Porsche. Design a charakter studie e-tron GT je definován nezaměnitelnou DNA značky Audi.

Dalším společným projektem vývojových oddělení značek Audi a Porsche je platforma pro prémiové elektromobily PPE (Premium Platform Electric), která se stane základem pro několik modelových řad Audi se zcela elektrickým pohonem, pokrývajících segmenty B s velkými objemy prodeje až D.

Na základě této platformy jsou plánovány SUV i klasické karosářské varianty. Hlavní předností platformy PPE je skutečnost, že byla vyvinuta výhradně pro elektrický pohon. To přináší výhody z hlediska hmotnosti, prostorového uspořádání a proporcí karoserie.

Několik značek koncernu Volkswagen spolupracuje na vývoji modulární platformy MEB pro modely s elektrickým pohonem, která poslouží jako základ pro řadu e-modelů Audi, zejména v segmentu A s vysokým objemem prodeje. Jeden z vyvíjených modelů je určen pro specifické požadavky čínského trhu, který je pro Audi nejdůležitější.

AUDI AG také významně rozšíří svou řadu hybridních automobilů s možností vnějšího nabíjení. „V budoucnosti bude prakticky každý segment trhu zahrnovat modely, poháněné kombinací elektromotorů a spalovacího motoru a nabízející možnost nabíjení z elektrické zásuvky,“ řekl vedoucí technického vývoje Mertens.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
19. 9. 2018 10:35
Avant
ano na tohle se ceka, kombik, kombik ! rodinne auto je bud kombik a nebo SUV, u me radsi ten kombik, jenze ted zadny v elektrice nabizen neni