Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi v Barceloně odhalilo novou vlajkovou loď A8. Příští zastávkou je pražská náplavka!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Audi poprvé zcela odhalilo luxusní vlajkovou loď A8. Zároveň představilo technologie, které v příštích letech dostanou i další modely.

Německá společnost uvedla novou vlajkovou loď během summitu automobilky v katalánské Barceloně. Oficiální odhalení pro veřejnost proběhne na podzimním autosalonu ve Frankfurtu. To automobiloví nadšenci z České republiky mají štěstí, Audi A8 bude k vidění už koncem prázdnin během výstavy Auta na Náplavce.

Audi označuje A8 za budoucnost luxusního segmentu. Po nesčetném množství upoutávek a špionážních fotografií přišlo kompletní odhalení nemaskovaného modelu. Design prošel oproti předchůdci spíše evolucí, exteriér se měnil jen drobně. A8 bude nabízena ve 12 barevných provedeních, včetně tří zcela nových odstínů.

Čtyři kruhy však s novým modelem přiváží řadu futuristických inovací. Jednou z nich jsou lasery předních HD Matrix LED světlometů, které při rychlosti nad 69 km/h efektivně zdvojnásobí dosah dálkových světel. Zadní svítilny jsou pak vybaveny technikou OLED. Výčet novinek pokračuje v interiéru. Audi přepracovalo virtuální kokpit, jehož digitální přístrojový panel zobrazuje všechny potřebné informace v HD rozlišení 1920x720 pixelů. Obrazovku o velikosti 10,5“ doprovází jen minimum fyzických tlačítek. Mnohem více se uvnitř vlajkové lodi počítá s pokyny dotykovými a hlasovými.

Výčet funkcí působí slibně. A8 má 41 různých systémů pro podporu řízení, MMI může být nakonfigurováno v až šesti uživatelských profilech se 400 funkcemi! Mezi ně patří „chytrý“ navigační systém, propojení se smartphonem, ladění parkovacích kamer a senzorů nebo úprava audio systému, který vůbec poprvé nabídne 3D zážitek z poslechu také vzadu. Opomenout nesmíme ani funkci pro masáž nohou.

Ve spojitosti s novinkou Audi se hodně hovořilo také o režimu autopilota. Automobilka jako vůbec první sáhla po použití laserových skenerů spojených s radarem a dalšími senzory. Výsledkem je autonomní systém třetí úrovně, jež umí převzít řízení na silnicích, kde je provoz obou směrů oddělen pevnými svodidly. Pomocnou ruku vůz nabídne i při parkování, které zvládne zcela sám. Řidič navíc nemusí být ani ve voze! Průběh tohoto úkonu pak majitel může sledovat pomocí svého chytrého telefonu.

Každé nové Audi A8 bude disponovat mild hybridními technologiemi. Na českých trh nejprve dorazí dva šestiválce přeplňované turbodmychadlem. Vznětová jednotka 3.0 TDI poskytuje maximální výkon 210 kW, zážehový motor o stejném objemu pak 250 kW. Později budou následovat čtyřlitrové osmiválce vyladěné na 320 kW v naftě a 338 kW v případě benzinu. Tajemstvím již není ani chystaný pohon plug-in hybridní technologií. A8 posílá výkon na všechna čtyři kola prostřednictvím nově vyvinutého osmistupňového automatu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)