Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta na plyn možná budou smět do podzemních garáží

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
S parkováním aut na CNG musí souhlasit majitelé garáží; ty musí splňovat vyhláškou dané technické normy.

Od jara příštího roku budou možná smět automobily jezdící na stlačený zemní plyn (CNG) parkovat v podzemních garážích.

V platnost by měla vstoupit změna vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb, která jim to dosud zakazovala. ČTK o tom informovala Česká plynárenská unie (ČPU).

S parkováním aut na CNG musí souhlasit majitelé garáží; ty musí splňovat vyhláškou dané technické normy.

Znamená to například dostatečné odvětrávání prostor parkoviště a vybavení detektory úniku plynu. "Pokud takové zabezpečení některá stávající garáž dosud nemá, toto dovybavení nestojí majitele více než pár desítek tisíc korun," uvedla manažerka ČPU Markéta Schauhuberová.

V Česku jezdí asi 3000 vozidel na CNG, uvedla ČPU. Podle poslední celosvětové statistiky byl od poloviny roku 2009 do poloviny roku 2010 nárůst CNG vozidel o 12 procent, v absolutních číslech z 10,7 milionů až na 12 milionů, informovala Schauhuberová. V ČR letos vzrostl počet vozů na CNG proti loňsku o zhruba polovinu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
Avatar - white label
23. 12. 2010 12:25
Re: hm
Tak asi nejste v Evropě, stejně jako my... >:-[]
Avatar - white label
23. 12. 2010 12:21
Re: hm
Tak to si fakt "borec"... 8-s
Co je bezpečnější? Jejich benzín, nebo tvůj benzín + plyn? :-O :*)
Avatar - white label
23. 12. 2010 12:15
Re: hm
Auta na plyn zatím bezpečnější být nemůžou už z principu, mají totiž nejen nádrž na plyn, ale i nádrž na benzín, případný problém tak vlastně může přijít hned ze dvou druhů paliva...
Avatar - Righ
23. 12. 2010 02:36
Re: hm
Jo, restrikce vuci autum na plyn, zvlaste pak tem na CNG, jsou zkratka postaveny na hlavu. Snad bude lobby stojici za temito vozy (CPU) dost silna na to, aby podobny zakazy uplne vymizely a vozovy park aut na CNG a ruku v ruce s tim i sit cerpacich stanic se mohly utesene rozrustat.
22. 12. 2010 21:24
Re: hm
Sranda je, když tyhle auta nesmějí parkovat ani v NADZEMNÍCH garážích. Jinak, auto na plyn je skutečně bezpečnější, jeden klient svého času propagoval LPG a měl jako jedno z aut Peugeota na LPG. Jednou mu ho ukradli a policajti mu přijeli sdělit, že už ho našli. Povídá, já si vezmu klíče a jedu tam. Oni mu odpověděli, aby klidně klíče nechal doma. Když přijel na místo, auto bylo po požáru (podle všeho posloužilo k nejakému ozbrojenému přepadení), všechno, co nebyl plecha, ocela ostatní kovy bylo pryč, nicméně vlastní nádrž včetně armatur to s přehledem vydržela a neexplodovala ani při mnohasetstupňovém žáru.....jinak, když někde vyteče benzín (a la poznámka k LPG), páry z něj jsou ještě nebezpečnější. Zase jsme byli papežštější než papež.