Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem do Chorvatska: Důležité adresy a kontakty

Diskuze (1)
Kde získat informace bez internetu, co dělat v případě nehody, na koho se obrátit, když se dostanete do potíží.

Aktuální informace lze získat ze zpravodajství Českého rozhlasu. Ten od předloňského roku spolupracuje s Chorvatským rozhlasem – na stanici HR2 s celostátním pokrytím se přes léto každý den ve 13 a 21 hodin vysílají zprávy v českém jazyce.

V Chorvatsku je také na některých novinových stáncích v prodeji český tisk

Postup v případě nehody

Pokud vás někdo nabourá, je nutné důsledně postupovat podle známých pravidel. Jazyková bariéra, vzdálenost a také skutečnost, že Chorvatsko není v EU, totiž komplikují postup při administrativě kolem vyplacení škody.

Je nutné vyměnit si všechny potřebné údaje (jméno, bydliště, registrační značku, číslo pojistky účastníků nehody), vyplnit evropský formulář o nehodě, zakreslit plánek nehody a pokud možno zajistit i fotodokumentaci. Podle zkušeností totiž chorvatská policie vždy nehodu nenafotí.

Policii volejte vždy, nechte si vystavit potvrzení a protokol o provedení kontroly alkoholu v krvi. Dokumenty podepisujte jen když jim rozumíte a souhlasíte s jejich obsahem, v opačném případě připojte vlastní vyjádření v češtině a to podepište.

Uhrazení škody se požaduje přímo po dané pojišťovně, což v praxi způsobuje protahování a nejasnosti. Po uplynutí potřebných lhůt je možné o pomoc s řešením požádat Českou kancelář pojistitelů.

Kontakty

V případě poruchy zajistí pomoc chorvatský autoklub. Nonstop dostupná telefonní linka má číslo 1987, resp. s mezinárodní předvolbou +385 1 1987.

Asistenci s předplacenou kartou nabízí po celé Evropě i český klub ÚAMK. Pro předplatitele (čtvrtletní poplatek 870,- Kč) slouží linka +420 261 104 123.

České velvyslanectví sídlí v hlavním městě Chorvatska, v Záhřebu – v administrativní budově s poetickým názvem Romeo a Julie. Adresa je následující:

Velvyslanectví České republiky

Radnička cesta 47 – 6. patro

Administrativní budova ROMEO a JULIE

Zagreb

Pro veřejnost je otevřeno každý všední den, mimo českých státních svátků a dnů pracovního klidu. Telefon je + 385 1 617 72 46.

Diskuse:
Využili jste někdy služeb autoklubů nebo ambasád v zahraničí?

Diskuze (1)
27. 7. 2011 16:12
Načasování
Nechci aby to vyznělo nějak drze, ale neměly zde tyto informace proběhnout už tak před měsícem?