Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto na Vsetínsku srazilo mládě rysa, osud jeho matky je neznámý

redakce AUTO.CZ

Na Vsetínsku mezi Lidečkem a Lužnou srazilo auto na silnici mládě rysa ostrovida. Ekologové zatím nevědí nic o osudu jeho matky. Frekventovanou silnici protíná významný migrační koridor velkých savců mezi Javorníky a Vizovickými vrchy, ochránci přírody tam proto navrhují omezení rychlosti. Nehoda se stala v neděli večer. Případ nahlásil místní občan, který krátce předtím mládě rysa pozoroval v okolí cesty bez matky, sdělili dnes ČTK Michal Bojda z Hnutí Duha Olomouc.

„Velmi zvláštní chování mláděte, které si mělo před osudnou srážkou s vozidlem hrát několik desítek minut s domácí kočkou, nasvědčuje tomu, že rys žil delší čas bez matky. Ztrátou matky jsou však všechna její mláďata odsouzená k smrti. V tomto věku totiž ještě nejsou schopná se o sebe postarat," uvedl Bojda.

Podobný případ zaznamenali ochránci přírody loni v Lúkách pod Makytou na Slovensku, kdy bylo nalezeno přímo v obci osiřelé kotě a ve stejnou dobu zmizela z fotopastí několik let sledovaná samice rysa Jarka, která byla v té době matkou tří koťat. Od nálezu mláděte se již Jarku ani její koťata nepodařilo na fotopastech ani při stopování zaznamenat.

Letos zatím nebyla přítomnost koťat rysa v Javorníkách ani Vsetínských vrších potvrzena. Fotopasti však zaznamenaly tři různé samice rysa se sedmi koťaty v Moravskoslezských Beskydech. Úmrtnost rysů během prvního roku je však vysoká, kolem 50 procent. Celkově je populace rysa na moravsko-slovenském pomezí odhadována na zhruba deset dospělých samostatných zvířat.

redakce AUTO.CZ