Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autobazar Auto ESA ustanovil expertní skupinu, která pomůže řešit problematiku stočených kilometrů

Prezentace klienta
Diskuze (15)
Auto ESA uvítala skutečnost, že se o přetáčení kilometrů hovoří již i mezi politiky a nabízí jim spolupráci.

Společnost Auto ESA bojuje s fenoménem stočených kilometrů již několik let. Jako první autobazar v České republice začala proto využívat systém Autotracer od společnosti Cebia. Tento systém pomáhá výraznou měrou při zjišťování skutečného stavu ujetých kilometrů. Využíváním tohoto systému bylo odhaleno již několik stovek automobilů, které měly stočený tachometr.

„Takové vozy do prodeje samozřejmě nepřijmeme, je ale bohužel pravdou, že tyto automobily se nakonec stejně jejich majitelům podaří na trh umístit. Ať už v menších autobazarech, které nedisponují příslušnou technologií, nebo například prostřednictvím inzerce v novinách“, říká Pavel Foltýn, PR Manager Auto ESA.

Situace ohledně stočených kilometrů je nejen problémem v rovině finanční, protože kupující zaplatí za vůz více, než by ve skutečnosti měli, ale také problémem bezpečnostním. Může se totiž stát, že nový majitel vozu se stočenými kilometry, v domnění, že ještě nenastal okamžik některého servisního úkonu, tento úkon neprovede. Tato skutečnost ale může mít fatální následky. Například výměna rozvodového řemene nebo brzdové kapaliny má jasně stanovené servisní intervaly. Nedodržení těchto intervalů může vést k až poškození vozu, případně nehodě.

Vzhledem k závažnosti celé problematiky a k počtu automobilů, které mají stočený tachometr, ustanovila Auto ESA expertní skupinu, která připravuje materiály určené jako podklady pro případnou legislativní úpravu prostředí obchodu s ojetými automobily.

Mezi hlavní okruhy, kterými se expertní skupina zabývá, patří především uznání tachometru jako státem uznávaného, cejchovaného měřidla s definováním oprávnění výměny tachometru definovanými a certifikovanými subjekty. Dále bude skupina usilovat o zřízení celoevropské databáze evidence najetých km a údajů z STK, zavedení povinnosti předkládat notářsky ověřenou plnou moc nebo kupní smlouvu při převodu automobilu a zavedení trestní sazba za účelovou výměnu tachometru.

Auto ESA je připravena v této věci poskytnout veškerou pomoc a součinnost všem subjektům, které se touto problematikou zabývají. Ať již se jedná o orgány státní správy (Ministerstvo dopravy, ČOI), nebo sdružení pro ochranu spotřebitelů (S.O.S, SOVA), stejně jako soukromým subjektům, které s danou problematikou pracují (Cebia, STK…).

Auto ESA proto touto cestou vyzývá všechny, kteří mají zájem na úpravě legislativy v oblasti stočených kilometrů a omlazování vozů ke společnému definování cílů a vzájemné spolupráci.

Prezentace klienta
Diskuze (15)
23. 6. 2016 16:07
bazar
aha, takze poučení z toho plyne, Esa nenavštěvovat?
18. 12. 2015 22:38
Experti...
Tak expertní skupina za 5 let dosáhla toho, že ESA dál vesele stáčej kilometry. Good job
23. 9. 2015 09:30
Po letech ESA
Tak opět v ESA zase špatně..
Dlouholetý zaměstnanec Auto ESA Pavel Foltýn pro Auto ESA založil projekt [odkaz] , který se má tvářit jako nezávislé sdružení. Jeho cílem je ale pouze vylepšovat pověst Auto ESA a sbírat kompromitující materiály na ostatní bazary (prostřednictvím zasílání stížností „na oko“ ombudsmanovi Standovi Berkovcovi – stížnosti ale končí v Auto ESA). Berkovec se jako poslanec, který má zejména hájit zájmy občanů, propůjčil k dezinformační aktivitě autobazaru s nevalnou pověstí. Jen za letošní rok je do 1. září na tomto webu 37 pozitivních článků o Auto ESA. (viz: [odkaz] Nový „šéf“ sdružení Luděk Kortus je jen nastrčená figurka, která na slovo poslouchá Foltýna z Auto ESA.
21. 10. 2011 12:45
Re: lháři
Taky tomu neverim. Shanim peknyho passata a v Auto ESA davaji normalne doklad, ze to auto ma tolik a tolik kilometru. Navic auto pujci i ke kontrole v autorizovanym servisu, kde se stav da na diagnostice zjistit, ne ? Takze od vll to bude asi peknej blabol.
Avatar - Tomogo
29. 7. 2010 14:38
To není jenom o stočených kilometrech....
... z kur.ama se setkáte všude a nemusí jít notně o autobazar, ty jsou i autorizovaného prodejce....

Spíš to chce zdravý rozum a nevěřit všemu co se vám snaží kdo nakukat... bohužel jsem případ toho deb.la co jim na to skočil :-(