Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autolékárnička: Víte, co všechno musí obsahovat? A co musíte kontrolovat?

Jan Mička
Diskuze (19)
Lékárnička je součástí povinné výbavy automobilu. Řada řidičů ji moc neřeší, je ale spousta důvodů, pro které by se na ni nemělo zapomínat.

Minulý týden jsme v krátkosti připomněli, jak provést první pomoc v případě, že dorazíme k autonehodě jako první, přičemž jednou z nedílných součástí celého „postupu“ byla autolékárnička. Bývá součástí standardní výbavy automobilu, jednotliví prodejci na ni nezapomínají, je ale nutné si uvědomit, že pouhým tvrzením „mám lékárničku, jsem to v pohodě,“ to nekončí.

Autolékárnička mívá životnost asi čtyři roky, je ale nutné si dát pozor na to, zda ji v autě vozíte v originálním stavu, nebo již rozbalenou po použití jednoho z obsažených prvků. Jak v přiloženém videu říká Žofie Levínská z Českého červeného kříže Mladá Boleslav, před otevřením se řídíme datem uvedeným na obalu, po otevření však musíme kontrolovat i data spotřeby jednotlivých prvků. V případě, že jeden či více z nich použijete, je nutné je doplnit.

Důvody jsou v zásadě dva: když vám při první pomoci zraněným bude chybět tlakový obvaz, zraněný může vykrvácet. Bez gumových rukavic při zásahu nechráníte sami sebe a porušujete tak jednu z hlavních zásad první pomoci zraněným. A tak by se dalo pokračovat. Další rizika hrozí při policejních kontrolách – policisté na lékárničky nezapomínají a v případě neúplné nebo prošlé sady můžete dostat pokutu až 2000 korun. Je samozřejmě také nutné, aby lékárnička odpovídala aktuálně platné vyhlášce ministerstva dopravy (č. 341/2014 Sb.).

Umístění lékárničky v automobilu žádná vyhláška nenařizuje, obecně se rozšiřuje pouze doporučení. Lékárničku byste měli mít na místě, kde bude snadno dosažitelná, například v přihrádce před spolujezdcem, ve dveřích nebo pod předním sedadlem v případě, že zde pro ni má váš vůz vyhrazený prostor. Některé automobily ji mívají uloženou i v zadní loketní opěrce, což také není špatné řešení. Jde o to, abyste ji v autě nemuseli zbytečně hledat a neutíkaly vám cenné minuty před poskytnutím první pomoci. Prostor pod podlážkou kufru rozhodně není nejlepší místo…

Pro úplnost dodám, že ne všechna auta mohou mít tutéž lékárničku. Sestava prvků je vždy stejná, v závislosti na velikosti automobilu se však liší jejich počet. Najdete je v přiložené tabulce, kde číslo 1 znamená lékárničku pro osobní automobil, číslo platí 2 pro automobil pro hromadnou přepravu méně než 80 osob, a číslo 3 se vztahuje na automobil pro hromadnou dopravu více než 80 osob. Zároveň platí, že lékárničku číslo 3 lze nahradit dvěma lékárničkami číslo 2.

Obsah autolékárničky Osobní auto [ks]Auto pro hromadnou přepravu
méně než 80 osob [ks]
Auto pro hromadnou dopravu
více než 80 osob [ks]
Obvaz hotový s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)3510
Obvaz hotový s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)3510
Šátek trojcípý z netkaného textilu (délka stran nejméně 960 x 1360 x 960 mm)236
Náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, minimální lepivost 7 N/25 mm)124
Náplast s polštářkem (velikost 8 cm x 4 cm, minimální lepivost 2,5 N/cm)61218
Obinadlo škrtící pryžové (60 x 1250 mm)135
Rouška plastová (20 x 20 cm, tloušťka 0,05 mm)124
Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu124
Nůžky zahnuté (se sklonem ) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty - délka nejméně 14 cm111
Isotermická fólie o rozměrech nejméně 200 x 140 cm111
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Připomeňte si, co udělat, když přijedete jako první k autonehodě:

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (19)
22. 5. 2017 11:17
Autolékárnička
Víte kolikrát jsem ji za 35 let použil ? Ano, NULAKRÁT.
22. 5. 2017 10:44
Re: To je zas téma...
Co vím, lidé, kteří chodí na školení, protože jejich povolání vyžaduje, aby byli schopni poskytnout první pomoc, bývají instruováni nepodávat léky, pouze je nabídnout, aby si člověk sám mohl vybrat, případně poskytnout přítomnému lékaři. Protože lékaři nejsou a podávání léků zavání průserem.
Avatar - Googlit
22. 5. 2017 10:15
Re: To je zas téma...
Sry za chybu ve slově holt. Omluvou mi budiž že jsem to psal ze záchodu po flámu.
Avatar - JiRkA997CZ
22. 5. 2017 10:04
Re: Praktičtější než lékárna je pánská ochrana
Nechápu úmysl tvého sdělení. Avšak s kondomem šlo udělat škrtidlo na omezení tepenného krvácení. Umělé dýchání by šlo tak, že nafouknu kondom a vyfouknu ho do mrtvého. Na zbytek by to asi použít nešlo :/
Avatar - JiRkA997CZ
22. 5. 2017 09:51
Re: Autolékarnička je
Nevím jak v SR, ale v ČR je zákon že když někomu poskytneš nebo se pokusíš poskytnout první pomoc, tak ti nikdo nemůže říct ani popel, takže soud o následky by vyhrál ten, kdo pomohl. S infekcí to je čím dál tím horší. Hlavně kvůli migraci se nám sem natahaly různý choroby. Většinou stačí nemít na ruce bolák a vyhnout se styku dutin ústních, to sníží riziko nákazy dost. Ale je dost nemocí přenášených dotykem. To už je pak na zachránci - když osoba nevypadá jako evropského původu, radši si dávat bacha.