Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automatic Link: Diagnostika přes iPhone

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
Nová aplikace pro iPhone umí číst data z palubní diagnostiky, nabídne toho však ještě mnohem víc.

Data z palubního počítače mohou být velmi zajímavá. A nejde jen o klasické chybové hlášky, ale také o snížení spotřeby.

Kombinace nové aplikace pro iPhone a speciálního Bluetooth adaptéru od společnosti Automatic v ceně 70 dolarů nabízí majiteli vozidla skutečně podrobný pohled do duše automobilu. Využíván je klasický OBD II konektor, který je už řadu let standardem. Nejde o první propojení konektoru pro palubní diagnostiku s iOS, nicméně jde asi o zatím nejkomplexnější řešení.

V aplikaci máte možnost prohlédnout a resetovat chybové kódy, což se hodí, pokud se vám na přístrojovém panelu rozsvítí některý ze symbolů. To ale není vše: díky znalosti spotřeby paliva a propojení s GPS ve vašem telefonu umí aplikace analyzovat váš jízdní styl a navrhnout určitá zlepšení. Upozorní vás například na příliš prudké zrychlování a zpomalování.

Pod kontrolou máte taktéž náklady: aplikace díky navigaci ví, kde jste natankovali, a díky přístupu do databáze s aktuálními cenami na čerpacích stanicích vytváří přehlednou tabulku. V případě nárazu (díky akcelerometru) dokonce sama vyhodnotí nenadálou událost a vytočí číslo na záchranné složky. Těm sdělí jméno majitele, lokaci a přesný popis vozidla.

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
20. 3. 2013 11:13
Re: reklama na iPhone
Presne, neviem co ma ta reklama na iPhone znamenat. To zase niekto nieco objavil.
20. 3. 2013 10:08
Torque Pro
No ked uz ste pri tom a spominate aplikacie pre iPhone, pridam jednu vybornu pre zariadenia s Androidom: Torque Pro. Za ~4€ (plus obd/bluetooth adapter) ma clovek zariadenie, s ktorym si moze spravit kompletnu diagnostiku. Okrem toho tam ma interface k senzorom, aj takym ktore sa bezne nezobrazuju (napr. plniaci tlak turboduchadla, teplota oleja, atd), da sa to nastavit ako pristrojovy panel. Takisto sa daju niektore veci nastavovat, mazat chyby, prezerat pamat ECU, atd. Citat sa daju vsetky "generic" (standartne) obd-kody, aj dost vela specialnych...

Adapter staci aj hocijaky lacny cinsky sunt za ~15€, na amazone/ebay sa toho povaluje na kila. Kvalitnejsie modely (napr, OBDLink/MX, to sme uz niekde pri 100-200€) maju par vyhod (napr. rychlejsia komunikacia, moznost "sleep" po vypnuti zapalovania, atd), ale ked som to porovnaval, ziadne principialne rozdiely tam nie su.

Este k tomu softu su dake pluginy, nahravat video sa da (spolu s udajmi z pristrojov ako overlay), merat vykon, atd. Celkove mozem fakt doporucit. Za ~20€ mozete mat zo smartfonu obd-scanner s rovnakymi moznostami (skoro), ako desatnasobne drahsie scannery pouzivane v servisoch.
[odkaz]