Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilce Kia klesl čtvrtletní zisk na polovinu, viní rubl

redakce AUTO.CZ

Jihokorejské automobilce Kia Motors Corporation klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 54 procent na 436 miliard wonů (9,6 miliardy Kč). Na výsledku se podepsal propad ruského rublu, který snížil zisky firmy v Rusku, kde je Kia spolu se sesterskou automobilkou Hyundai Motor dvojkou na trhu.

Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru odhadovali, že čistý zisk za loňské poslední čtvrtletí dosáhne 794 miliard wonů. Pokles čistého zisku o 19 procent v loňském posledním čtvrtletí ve čtvrtek vykázal i Hyundai. Podobně jako Kia vinu svalil na ruský rubl, ale také na nutnost poskytovat slevy ve Spojených státech, aby na tamním trhu obstál v konkurenci japonských rivalů.

Kia očekává, že tržby v Rusku jí v tomto roce klesnou o 12 procent.

Jenom ve čtvrtém čtvrtletí ztratil ruský rubl vůči wonu skoro 30 procent hodnoty. Silný won snižuje zisky firmy ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Pokles rublu by zároveň mohl firmu přimět k dalšímu zvyšování cen, což by ovlivnilo poptávku. Kia už v Rusku musela přikročit ke zdražení některých modelů.

Kia a Huyndai mají v Rusku společnou továrnu. Zhruba 45 procent vozidel Kia prodaných v Rusku je tamní výroby. Zbytek podle vyjádření činitelů firmy Kia dováží z Koreje a ze Slovenska. Klesající rubl ale zvyšuje náklady, a tudíž i ceny těchto dovážených aut, což ohrožuje prodej, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ