Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Audi zaplatí za podvody s emisemi 800 milionů eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (41)
Německá automobilka Audi zaplatí za podvody s emisemi 800 milionů eur (20,7 miliardy Kč).

Dceřiná firma koncernu Volkswagen dnes uvedla, že přijala pokutu vyměřenou mnichovským státním zastupitelstvím, čímž ukončila soudní řízení. Vyšetřování podezřelých osob v případu pokračuje.

Předmětem vyšetřování byly spalovací šestiválcové a osmiválcové motory v modelech Audi V6 a V8 vyráběných od roku 2004, které podle zjištění neodpovídaly předpisům. Výrobce luxusních vozů ve svém sdělení uvedl, že tato mimořádná položka výrazně zatíží jeho letošní hospodářské výsledky, zasažen by měl být i mateřský Volkswagen. Ten už v červnu zaplatil za podobný přestupek miliardu eur.

S nižším ziskem počítá letos i kvůli této pokutě rovněž většinový vlastník Volkswagenu, holding Porsche SE. Zisk koncernu po zdanění by se měl pohybovat mezi 2,5 miliardy a 3,5 miliardy eur (64,5 miliardy a 90,4 miliardy Kč), oznámila dnes firma. Dříve uváděla rozmezí o 900 milionů eur vyšší.

Kvůli podezření z podvodu a klamavé reklamy v souvislosti s emisním skandálem vyšetřuje prokuratura podle svého mluvčího 20 firemních zaměstnanců včetně suspendovaného šéfa Audi Ruperta Stadlera. Ten je podezřelý, že schválil prodej aut s nepravdivými údaji o emisích, věděl o manipulacích nebo je přinejmenším úmyslně ignoroval. Kvůli obavám, že by se mohl snažit ovlivňovat svědky a mařit vyšetřování byl zadržen a ve funkci jej zatím zastupuje šéf prodeje Abraham Schot.

Milionovou pokutu Audi odvede do bavorské zemské kasy, poškození spotřebitelé vyjdou naprázdno. Podle agentury DPA to dnes řekl bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback. Dodal, že tato praxe se do budoucna musí změnit. I v případě pokuty, kterou koncernu Volkswagen vyměřilo státní zastupitelství v Braunschweigu šly peníze do rozpočtu příslušné spolkové země Dolní Sasko.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (41)
18. 10. 2018 10:15
Re: spalovaci motory ...
To je uplne jedno jak stare je. Klidne ti zlodej ukradne auto z kamionu nebo tovarny (jako treba Vauxhallu v Anglii) a proda ti nove auto. Je jedno, jak stare auto nesplnuje normy/zakony.
18. 10. 2018 10:13
Re: spalovaci motory ...
Opet to nechapes. VW dostal poktu za to, ze tvrdil, ze plni, ale neplnil nic, tak jako i dalsi automobilky. Plnili tak akorat 15minut testovani na valcich. Tudiz auta nejsou zpusobila k provozu a musi se vratit vyrobci, ten je bud opravi, nebo vyplati zakaznika, nic jineho neni spravne.
18. 10. 2018 08:20
Re: spalovaci motory ...
takze potvrzujes, ze to (zbavit se tech nejsmradlavejsich naftaku) tak jednoduchy neni.
aspon u nas ne.
a to "slavime" treti vyroci dieselgate, stale jeste je ekonomicky boom, benzin a nafta jeste nedavno byly tak levny jako uz dlouho ne, takze byly dobry podminky tenhle problem resit, treba jen tim, ze by se prestalo zvyhodnovat zdaneni nafty proti benzinu.
neudelalo se vubec nic, a jestli tahle populisticko-StBacka vlada vydrzi, nebu se nic delat rjeste minimalne dalsi 3 roky. a to vypada, ze se blizi dalsi krize a SA se nachala slyest, ze v pripade sankci pro ni neni problem vysponovat cenu ropy na $200, coz by znamenalo, za budem litr tankovat za 60kc. pak na nejakou zmenu v restrikcich spalovacich motoru a zlepseni ovzdusi muzeme zapomenout. na druhou stranu by to byl obrovsky impuls na rozsireni plug-in hybridu a elektromobilu, ktery by problem s ovzdusim resil snad definitivne….
takze tech $200 za barel by civilizovanej svet nejspis nakoplo a to scela jiste lepsim smerem, nez StBak nakop prahu
18. 10. 2018 08:07
Re: spalovaci motory ...
kdyby nebyly v potoce ryby …
vic moc dobre karle, ze mam benziny a vus moc dobre, ze benziny s emisema problem nemaj ani v realu. a pripadnej problem je resitelnej vymenou svicek, lambda sondy, EGR, nebo katalyzatoru, coz jsou tisicove polozky. a kdyz bude to auto tak dobity, tak uz na silnici nema co delat. a I kdyz budu chudej, koupim si za nejakejch 100tis ojety relativne pekny auto, ale BENZINOVY.
vy kolenovrti nadrazujete svuj zajem nad zajem zdravi ostatnich a podle toho se k tem svym dyzlpopelnicim chovate. clovek, pro kteryho je dat za kilometr o 50hal vic se bude kroutit, kdyby mel vrazit nekolik desitek tisic do spatnych vstrikovacu, nebo DPF. a podle toho to pak vypada. kourici vraky, ktery nemuzou plnit tehdejsi normy ani nahodou a nemaj na silnici vubec co delat.
muzes kvicet jak chces, ale zdravi a zivot je nadrazeny tvymu pochybnymu "pravu" na to, aby jsi jezdil cim chces a lidem nicil zdravi, I kdyz to u nas zatim tak nevypada. ale porad verim, ze slusnost a ohleduplnost k ostatnim se vyplaci a ze I k nam to dojde driv, nez si myslime...
Avatar - Beefcake
17. 10. 2018 23:31
Re: Oh yeah
Komu uz ma clovek verit, ked nie Japoncom. Si to trochu zlahcovali tie vystupne testy. Ocakavam ritualnu samovrazdu.