Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka AvtoVAZ loni prodělala zhruba 25 miliard Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Největší ruská automobilka AvtoVAZ v loňském roce prodělala zhruba 38,6 miliardy rublů (25 miliard Kč). Počítá však s rychlým oživením díky státní pomoci automobilovému sektoru. Uvedl to podle ruského listu Kommersant prezident podniku Igor Komarov.

"Ruský automobilový trh již dosáhl dna a od letošního roku by měl oživovat," řekl listu Komarov. Předpověděl, že prodej automobilů v Rusku letos stoupne na 1,6 milionu vozů z loňských 1,47 milionu.

Trh bude v příštích letech podle Komarova podporován vládním programem pro rozvoj automobilového průmyslu a nahrazováním starých automobilů novými. Šéf AvtoVAZu upozornil, že zhruba 40 procent z 33 milionů automobilů na ruských silnicích je starších než deset let.

AvtoVAZ se loni kvůli prudkému poklesu domácí poptávky po automobilech v důsledku světové hospodářské a finanční krize dostal na pokraj bankrotu. Před krachem ho zachránila ruská vláda. Pomoc ve formě technologií přislíbila rovněž francouzská automobilka Renault, která v AvtoVAZu vlastní čtvrtinový podíl, napsala agentura Reuters.

Před příchodem krize se očekávalo, že Rusko brzy vystřídá Německo na pozici největšího trhu s automobily v Evropě. Poptávka po automobilech v Rusku však v loňském roce klesla o polovinu.

Rozsáhlá propouštění a snižování mezd v důsledku hospodářské a finanční krize nutí řadu Rusů omezovat výdaje. Prodej aut tlačí dolů rovněž neochota bank poskytovat úvěry. Rusko proto minulý měsíc spustilo vlastní systém šrotovného.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
27. 4. 2010 23:21
Re: doplňujicí otázka
Tohle bych ani neřešil, při stavu silnic v Rusku nebo u nás je spíš důležitý, aby každý projetí výtluku neznamenalo hned ohnutou nápravu jako se to stalo známýmu s úplně novým Matizem :-( Lepší robustní auto co něco vydrží než konstrukčně moderní auto s poddimenzovaným podvozkem aby si servisy přišly na svoje peníze.
27. 4. 2010 18:06
Re: doplňujicí otázka
>:D ... taky me to napadlo a .. na to se neda ani snad nic rict :-)
27. 4. 2010 10:28
doplňujicí otázka
Kolik z těch 60 procent aut mladších 10-ti let a nových je konstrukčně mladších než 20 let?