Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka Kia investuje v příštím roce na Slovensku 130 mil. eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Korejská automobilka Kia Motors v příštím roce více než zdvojnásobí oproti letošnímu roku investice do své slovenské továrny, ve které spustila sériovou výrobu vozidel před deseti lety. ČTK o tom informovala slovenská divize automobilky.

Zatímco letos automobilka investovala na Slovensku 60 milionů eur (1,62 miliardy korun), v příštím roce hodlá do inovování stávajícího výrobního portfolia vynaložit 130 milionů eur (3,5 miliardy korun).

Továrna u Žiliny na severu Slovenska, která zaměstnává zhruba 3800 lidí, je s roční produkcí více než 300.000 vozů jediným výrobním závodem společnosti Kia Motors Corporation v Evropě. Na Slovensku automobilka montuje sportovně-užitkové vozy Kia Sportage a také modely cee’d a Venga.

Původní investici ve výši 700 milionů eur (18,9 miliardy korun) do vybudování továrny na Slovensku Kia průběžně navýšila na 1,7 miliardy eur (45,9 miliardy Kč), a to do výroby nových modelů či do nových technologií.

Kia na Slovensku kromě vozidel vyrábí také motory. Téměř polovinu produkce motorů dodala do sesterské továrny Hyundai v Nošovicích.

Automobilový průmysl je hlavním tahounem ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem osobních aut na světě. Kromě automobilky Kia mají své závody v zemi také německý Volkswagen a francouzský koncern PSA. Odvětví automobilového průmyslu posílí svou pozici ve slovenském hospodářství po dokončení továrny britské automobilky Jaguar Land Rover, která staví závod na jihu Slovenska.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
7. 12. 2016 21:29
A do ceho pujdou ty investice?
Zasadni odpoved nevime. Bude novy model? Bude vetsi produkce?