Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka PSA chce zrušit 6000 pracovních míst v Evropě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Slovenská divize již minulou středu oznámila, že v příštích týdnech omezí výrobu ve svém závodě kvůli poklesu zakázek v důsledku obtížných ekonomických podmínek v Evropě.

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën hodlá v rámci plánu na snížení nákladů zrušit zhruba 6000 pracovních míst v Evropě. Firma dnes prudce zhoršila odhad letošního zisku automobilové divize a oznámila, že v příštím roce plánuje snížit náklady o 800 milionů eur (20 miliard Kč). Automobilka koncem loňského roku zaměstnávala po celém světě zhruba 198.000 lidí, z toho téměř 164.000 v Evropě.

PSA nyní předpokládá, že její automobilová divize letos dosáhne zhruba vyrovnaného hospodaření. Začátkem roku přitom počítala s překonáním loňského zisku 621 milionů eur, tuto prognózu ale již po prvním pololetí zhoršila o 300 milionů eur, napsala agentura DPA.

Společnost dnes oznámila, že její tržby ve třetím čtvrtletí stouply o 3,5 procenta na 13,45 miliardy eur. Za růstem však stály menší dceřiné podniky, například výrobce automobilových součástek Faurecia či logistická firma Gefco. Prodej klíčové automobilové divize klesl o 2,5 procenta na 788.000 vozů kvůli slabé poptávce v Evropě.

PSA tento týden uvedla, že využije listopadové státní svátky ve Francii k dočasnému uzavření některých svých továren, aby tak snížila objem svých zásob. Slovenská divize již minulou středu oznámila, že v příštích týdnech omezí výrobu ve svém závodě kvůli poklesu zakázek v důsledku obtížných ekonomických podmínek v Evropě.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Firma působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
27. 10. 2011 23:17
blbost
děláme sedačky do citrónů, renaultů a peugeotů, a každou chvíli se nám zvyšují zakázky, takže je blbost že se snižuje prodejnost aut, prostě jen ZISK !!! :no:
Avatar - Hammunasakra
27. 10. 2011 13:50
Re: ale..
Díky za upřesnění (já MĚLA pocit, že se tam dělá C3 Picasso.. :-)
27. 10. 2011 11:26
Re: ale..
v trnave sa robi C3 picasso a 207 .... a 207 nahradi jeho nastupca s tym ze C3 picasso ostane aj nadalej...
v TT jedna linka kde sa vyrabaju 2 modely aut
27. 10. 2011 10:50
Re: Ind, čínaň či thajec se neptá.....
to sice ano, ale celkové náklady na pracovní sílu jsou tam v řádu desítek procent nižší a ještě dlouho to tam bude. Nemusíme se bavit o technicích a odbornících - proto si firmy drží evropská vývojová centra, i když časem je tam také posunou - blíž továrním komplexům....., což bude signál zase pro číňany, že jsou ve vyšším levelu uvažování zahraničních firem. Oni si tedy číňané stejně myslí svoje, ale naoko to tak bude prezentováno...
27. 10. 2011 10:15
Re: Ind, čínaň či thajec se neptá.....
suhlasim kamarat je priamo zamestnanec v cinskej firme. robotnickej sily je tam mraky, ale ciny trpi nedostatkom technickych ludi. samotne skoly nedokazu pokryt dopyt trhu. on sam povedal sumu zamestnancovi, ze skoro zo stolicky spadol, ale dodal co narobim ked to viete robit a mozte hned pracovat na 100%.