Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka PSA plánuje investovat na Slovensku přes 165 milionů eur

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Francouzská automobilka PSA plánuje investovat do výroby nového modelu ve své továrně na Slovensku přes 165 milionů eur (4,4 miliardy korun).

Informovalo o tom slovenské ministerstvo hospodářství, které navrhlo vládě premiéra Roberta Fica, aby souhlasila s udělením daňové úlevy firmě ve výši 18,6 milionu eur (přes půl miliardy korun).

PSA požádala o investiční pobídky v souvislosti s přípravou na výrobu malého vozidla s pracovním označením P21, který by měla vyrábět od roku 2018 v Trnavě na západě Slovenska. Záměr počítá s tím, že od roku 2020 by z výrobních linek sjíždělo 180.000 těchto vozidel ročně.

Automobilka v současnosti na Slovensku montuje modely Citroën C3, Citroën C3 Picasso a Peugeot 208. Výroba posledních dvou zmiňovaných modelů by na Slovensku měla skončit postupně do roku 2019 a nahradit je má právě nové vozidlo, jehož produkce by vytvořila 420 nových pracovních míst.

Podle listu Sme jsou navrhované investiční pobídky pro PSA v přepočtu na nově vytvořená pracovní místa vyšší, než stát poskytl firmám v uplynulých letech.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky a Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut. Zástupci odvětví dlouhodobě ovšem upozorňují na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Například PSA zaměstnává na Slovensku také cizince. Slovenský závod automobilky se nachází v regionu, kde je nezaměstnanost nižší než celostátní průměr a je vzdálen jen několik desítek kilometrů od připravovaného závodu britské automobilky Jaguar Land Rover.

Slovenská továrna PSA, která by v příštích letech měla začít montovat i motory, zvýšila loni výrobu meziročně o čtyři procenta na nový rekord 315.050 vozidel. Kromě PSA montují vozidla na Slovensku také závody jihokorejské automobilky Kia Motors a německého Volkswagenu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - O5kar
5. 4. 2017 21:28
Peugeot má údajně problém.
Tím je značný zájem o nový model 3008. To je ten, jak ho novináři u nás nějak nemohou skousnout. Roční kapacita linky je 300 tis. aut. (Pro Kodiaqa sen?). A už má kapacitu na 1/2 roku dopředu vyprodanou. Takže hledají, co utlumit, nebo co kam přesunout, aby rozšířili výrobu tohoto modelu. Přeji Slovákům, aby jim to vyšlo.