Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobiloví výrobci Visegrádu budou spolupracovat v rámci EU

Vitek
Diskuze (0)
Zástupci automobilového průmyslu zemí tzv. Visegradské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) budou postupovat společně při prosazování zájmů odvětví v rámci EU.

Shodli se na tom automobilové asociace jednotlivých států. Podle prezidenta sdružení SAP Martina Jahna tradiční průmyslové vazby přímo vybízejí k užší spolupráci v automobilovém sektoru napříč střední Evropou. „Naším společným cílem je zajistit pracovní místa a vytvářet nová. Velmi oceňuji, že česká vláda i politická scéna bere význam automobilového sektoru vážně, o čemž mimo jiné svědčí přítomnost ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby na našem jednání,“ uvedl.

Česká vláda podle Kuby vnímá problémy související s automobilovým průmyslem a například u emisních limitů CO2 zastává negativní stanovisko. Zejména pak k návrhům Evropského parlamentu týkajícím se stanovení dlouhodobého cíle po roce 2020 a užití nové zkušební metody již od roku 2017. „Vzhledem k vývoji evropského automobilového průmyslu jsou tyto návrhy příliš ambiciózní. Výsledná podoba unijní legislativy je však kompromisem států prosazujících své zájmy,“ dodal.

Evropské automobilky čelí propadu trhů v EU a zároveň jsou pod regulatorním tlakem Bruselu, kdy musí plnit jedny z nejnáročnějších cílů snižování emisí CO2 na světě a další regulaci v oblasti životního prostředí a bezpečnosti. „V takové situaci dává smysl spojit síly a čelit těmto výzvám pomocí spolupráce v rámci historicky, hospodářsky i kulturně úzce propojeného středoevropského regionu států V4," uvedl generální tajemník asociace evropských výrobců aut ACEA Ivan Hodač.

Vitek
Diskuze (0)