Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Frankfurt 2011: IAA letos navštívilo 928 tisíc lidí

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Brány IAA ve Frankfurtu se uzavřely v neděli 25. září 2011 v 19:00. Organizátoři jsou s letošním ročníkem velmi spokojeni.

Během jedenácti dní, kdy bylo otevřeno pro veřejnost, autosalon navštívilo 928.000 lidí. 64. ročník tak zaznamenal oproti předchozímu, který se konal před dvěma lety, desetiprocentní nárůst. Ještě pár statistických čísel: vystavovatelů bylo celkem 1012, své stánky měli na ploše 235.000 m² a představili celkem 183 světových premiér.

Zajímavý je i ten údaj, že každý pátý návštěvník pocházel ze zahraničí. Jeden z pěti zahraničních hostů pak z Asie, zatímco před dvěma lety odtud byl jen jeden z osmi.

Novinářů se akreditovalo na akci celkem 12 tisíc z 98 zemí, samozřejmostí velkých výstav jsou vždy odborné kongresy.

Vydařily se doprovodné akce pro studenty gymnázií, velmi populární byl terénní okruh i motokárová dráha. Návštěvníci mohli obdivovat rovněž veterány na akci uspořádané ke 125 letům automobilu. Mimochodem, jejich průměrný věk činil 35 let a ohledně úrovně autosalonu mezi nimi většinou panovala spokojenost. Ve Frankfurtu se také slavilo: veletrh zde našel své místo právě před 60 lety.

Letošní ročník byl ve znamení aplikace lehkých materiálů (BMW i3 a i8). Hvězdou IAA byl ale podle některých novinářů Volkswagen up! Ač se vývojáři soustřeďují na městské elektromobily, plug-in hybridy a vozidla s palivovými články, zájem vzbudila i úplně jiná kategorie. Ano, značně neekologická sportovní auta. Domácí představili Audi R8 Spyder GT, BMW M5, Mercedes SLS AMG Roadster, Porsche 911,stranou ale nezůstali ani zahraniční výrobci: Aston Martin, Ferrari a Jaguar. Ale zpět k elektřině: v příštích dvou letech by měly na trh uvést své sériové modely všechny německé automobilky.

Příští rok se koná veletrh IAA pro užitkové vozy v Hannoveru. 65. ročník výstavy osobních aut se otevře pro veřejnost 12. září 2013, pochopitelně opět ve Frankfurtu nad Mohanem.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
27. 9. 2011 09:06
Pěkný
Myslel jsem že už ten první den v sobotu 17. tam bylo tak milion lidí, bylo tam narváno všude jak blázen, zklamali mě že neměli nissan ani mitsubishi. Autosalon v Genevě byl letos lepší ale zas tam byli větší fronta na klobásy a pivo a bylo tam občerstvení ještě 3x tak dražší :yes: