Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Moskva: Lada má velké plány, ale nejasnou strategii

redakce AUTO.CZ
Diskuze (51)
Největší ruská automobilka Lada vystavuje v Moskvě studii nového vozu s názvem Projekt C, dále nový model Priora a také model Kalina jako kombi nebo rychlý hatchback GTI.

I přes sílící konkurenci zahraničních značek je Lada stále jasnou jedničkou ruského trhu. V loňském roce automobilka AvtoVAZ na domácím trhu prodala necelých 680 000 automobilů, což jí vyneslo asi 48 %podíl na trhu. Na moskevském salonu AvtoVAZ tradičně vystavuje zajímavé prototypy, které se možná za několik let dostanou do výroby. Během posledních let se však objevilo několik projektů, které skončily v propadlišti dějin.

Letošní „hvězdou“ značky Lada je prototyp „Projekt C“, jehož sériovou výrobu automobilka plánuje na rok 2009. Za pozornost stojí samotné lakování prototypu s čtyřmi hvězdičkami a symboly EuroNCAP. Podle údajů firmy AvtoVAZ prototyp nové řady, která je také známá pod označením VAZ 2116, absolvoval crash test podle metodiky EuroNCAP a vysloužil si čtyři hvězdičky za bezpečnost posádky.

Nové vedení, nejasná strategie

Nový sedan je postaven na platformě, kterou automobilka využije také u dalších karosářských variant (hatchback, kombi, minivan, crossover). Pohon vozu zajistí motory o objemu 1.6 až 2 litry. Projekt C je první nový projekt představený v éře nového managementu AvtoVAZu. Koncem loňského roku převzala skupina manažerů blízkých státním institucím kontrolu nad vedením automobilky AvtoVAZ.

Vedoucí pozice firmy byly obsazeny manažery, kteří přišli ze zbrojařského exportního podniku Rosoboronoexport. Od té doby AvtoVAZ stihl vyměnit generálního ředitele, ale politika firmy zůstává poměrně nejasná. Od loňského prosince se několikrát změnily veřejně prezentované koncepce stavby nových výrobních kapacit a jejich financování. AvtoVAZ však stále prezentuje ambiciozní plány vývoje nových modelů na nových platformách.

Osloveno bylo několik předních západoevropských vývojářských firem. Novým modelem AvtoVAZu, který se dostane do výroby, je Lada Priora. Prototypy této modelové řady, jež vznikla na bázi dnešní řady Lada 2110, již letos absolvovaly čtvrtý autosalon (v roce 2003 byla Priora vystavena ještě pod označením Lada 2170). Čtyři roky jsou na ruské poměry dost dlouhá doba na to, aby se pomalu uvažovalo o sériové výrobě.

Lada Priora Coupé i Kalina GTI

Ta by měla v případě Priory naběhnout na konci letošního, nebo začátku příštího roku. Prototypy Priory se splývavou zádí AvtoVAZ ukázal již dříve, letos se poprvé návštěvníkům moskevského salonu prezentuje Priora Coupé. Důležitým modelem pro automobilku v Togliatti je samozřejmě Kalina. Po zahájení sériové výroby verze sedan v prosinci 2004 opustila koncem letošního července první sériová Kalina se splývavou zádí výrobní linku.

Na moskevském autosalonu opět stojí Kalina kombi - třetí karosářská verze, která se připravuje do výroby. Pod označením Kalina GTI je vystavena představa sportovní varianty tohoto hatchbacku. Původně se počítalo s výrobou 220 000 kusů všech tří verzí karosérie ročně, dnes má výrobce ambicióznější cíle. V nabídce největšího ruského výrobce automobilů samozřejmě zůstávají klasické Lady nazývané v Rusku „klasika“, to znamená modely 2105 a 2107, jakož i modelové řady Samara, 2110 a 4x4.

Lada 4x4 není žádný nový model. Pod tímto označením se skrývá stará dobrá Lada Niva. S ohledem na modernější Chevrolet Niva, který vyrábí společný podnik GM-AvtoVAZ, se v Rusku od loňského roku pro původní Nivu používá označení Lada 4x4. Letos AvtoVAZ vystavuje Ladu 4x4 v „maskáčích.“ Atrakcí pro diváky je i letos expozice automobilů pro motoristický sport.

Vedle známého závodního vozu Revolution, který má v Rusku svou závodní sérii, poutá pozornost především Lada Raid. Vzhledem ke změnám ve vedení podniku však není jasné, zda a jak se automobilka v budoucnu bude angažovat v závodech typu Dakar a motoristickém sportu vůbec.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (51)
5. 9. 2006 21:12
Re: 'Uroveň diskuse
No... tys to tu pozved´.
4. 9. 2006 21:45
Re: TAK PRRR
>:D >:D ;-) :yes:
4. 9. 2006 21:36
Re: TAK PRRR
:-) skotská... dvě deci. :yes:
4. 9. 2006 20:33
Re: TAK PRRR
>:D To by sedělo ;-) :yes:
4. 9. 2006 20:12
Re: TAK PRRR
>:-[] :yes: