Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW C evolution: Elektrický maxi-skútr míří do Paříže (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mezi novinky značky BMW, které se představí návštěvníkům letošního autosalonu v Paříži, se má zařadit i nejnovější evoluce velkého elektřinou poháněného skútru C evolution.

BMW představilo skútr C evolution nejprve v roce 2012 jako koncept, který měl velmi blízko k sériové produkci a o dva roky později jej značka BMW Motorrad zařadila na vybraných trzích do své nabídky vedle konvenčních velkých skútrů C 650 Sport a C 650 GT. Například v Německu je k dispozici s cenou od 15.000 euro (zhruba 406.500 Kč).

Nyní se BMW C evolution představuje ve své modernizované podobě se stálým výkonem 19 kW (26 k) a maximálním výkonem 35 kW (48 k). Dostatečnou porcí výkonu má disponovat i varianta skútru pro evropský trh se stálým výkonem 11 kW (15 k), na jejíž řízení stačí řidičské oprávnění skupiny A1.

Maximální rychlost u verze Long Range činí 129 km/h, respektive 120 km/h u klasického provedení, zatímco ve zrychlení z 0 na 50 km/h má být C evolution na stejné úrovni, ne-li lepší, než současné maxi-skútry s objemem motoru okolo 600 cm3.

BMW uvádí, že obě provedení nového C evolution bez problémů zvládnou jízdu po dálnicích i rychlé předjíždění a to i s dvoučlennou posádkou.

Akumulátor

S 94 Ah namísto předchozích 60 Ah má nový skútr C evolution výrazně větší kapacitu akumulátoru. U evropského provedení A1 to znamená stejný dojezd jako dříve, tedy přibližně 100 kilometrů, ale u varianty Long Range se dojezd zvýšil až na 160 kilometrů.

Díky optimalizaci vnitřních komponent akumulátoru s větším množstvím elektrolytu a aktivního materiálu se BMW podařilo ve spolupráci se společností Samsung SDI zvýšit elektrický náboj jednoho článku akumulátoru na 94 Ah.

Jedním z největších technologických úskalí bylo dosáhnout optimálního chlazení akumulátoru. Zatímco v případě elektricky poháněných automobilů se ke chlazení akumulátoru běžně používá chladicí kapalina, C evolution je chlazen vzduchem. Toto opatření ušetřilo jak prostor, tak i hmotnost.

Teplo, které vysokonapěťový akumulátor vydává, je odváděno aerodynamicky tvarovaným otvorem, vedoucím středem těla akumulátoru. Jeho prostřednictvím dochází ke stálému průtoku vzduchu. Aby byl zajištěn optimální odvod tepla, je základní deska akumulátoru vybavena podélně uspořádanými chladicími žebry.

Tělo akumulátoru ze slitiny hliníku nedrží pouze elektrické články pohromadě, ale také obsahuje kompletní elektronickou řídicí jednotku, potřebnou pro jejich regulaci. Zároveň působí jako nosný prvek skútru.

Řídicí elektronika elektrického pohonu je umístěna za akumulátorem. Jednotka se stará nejen o regulaci elektromotoru v rozpětí 100 až 150 voltů, ale také přenáší řidičovy pokyny, jako například polohu rukojeti dávkující plyn. Systém také zpracovává informace od brzdového systému a rozhoduje, zda aktivovat rekuperaci kinetické energie a jaké množství rekuperovaného točivého momentu má být v případě potřeby aplikováno na zadní kolo.

Elektromotor

BMW C evolution je vybaveno jednoramenným zadní vidlicí, jejíž součástí je i elektromotor, který je umístěn za akumulátorem. Sekundární převod obstarává ozubený řemen vedoucí z elektromotoru na zadní řemenici výstupního hřídele. Odtud je hnací síla na kola přenášena pomocí planetové převodovky.

Celkový převodový poměr činí 1:8,28, zatímco nejvyšší otáčky elektromotoru dosahují hodnoty 9200 min-1. Elektromotor a řídicí jednotka jsou chlazeny kapalinou.

Mezi prvky zvyšující komfort ovládání pak patří asistent couvání. Aktivuje se prostřednictvím panelu na levé straně řídítek. Je-li asistent aktivní, C evolution zvládne parkovat pouze do rychlosti chůze, čímž usnadňuje manévrování.

Inteligentní rekuperace

BMW Motorrad provedlo důkladné silniční testy, jejichž cílem bylo vyvinout formu rekuperace kinetické energie, která je u jednostopých vozidel ojedinělá a pro jezdce velmi transparentní.

K automatickému spuštění rekuperace dochází například ve chvíli, kdy jezdec nepřidává plyn, a motor sám začne vytvářet brzdný účinek, který závisí na stupni rekuperace.

Rekuperace probíhá také při brzdění, kdy se kinetická energie převádí na elektrickou, která následně dobíjí akumulátor. V tomto případě je využíváno systému senzorů, které hlídají brzdné tlaky na přední a zadní brzdě.

Jakmile elektronika zaznamená, že řidič brzdí, elektromotor začne také brzdit, čímž podporuje proces decelerace a rekuperace. Pokud rekuperace probíhá během jízdy setrvačností nebo brzdění, dojezd se v závislosti na jízdním režimu prodlužuje o 10 až 20 procent.

Torque Control Assist

Součástí výbavy skútru je systém TCA (Torque Control Assist), který se podobá systému ASC (Automatic Stability Control) u motocyklů BMW, poháněných spalovacím motorem. Systém TCA omezuje točivý moment motoru v návaznosti na prokluzu zadního kola.

S cílem umožnit optimální dávkování hnací síly hlídá řídicí jednotka elektromotoru rychlost rotace zadního kola a snižuje přísun točivého momentu ve chvíli, kdy je překročena přijatelná úroveň – podobným způsobem jako systém Automatic Stability Control u motocyklů BMW se spalovacím motorem.

Tímto způsobem TCA jezdci asistuje zejména při rozjezdech a na povrchu se sníženým koeficientem tření, jako je například mokrá dlažba, předchází nekontrolovanému protáčení zadního kola. Kromě toho zabraňuje zablokování zadního kola na kluzkém povrchu během intenzivní rekuperace kinetické energie.

Jízdní režimy

BMW C evolution nabízí celkem čtyři různé jízdní režimy, které umožňují výběr mezi maximální hospodárností provozu a zábavou za řídítky.

Road umožňuje maximální možnou akceleraci a rekuperace během jízdy setrvačností využívá brzdění motorem přibližně z 50 %. To samé platí při rekuperaci během brzdění. V tomto režimu je k dispozici standardní dojezd.

Eco Pro při jízdě setrvačností daleko více využívá rekuperace a v kombinaci s omezeným zrychlením pracuje na prodloužení dojezdu. Jezdec zvýšenou aktivitu brzdění motorem při uvolnění plynu pociťuje jako mírné zpomalení. V tomto režimu je dostupný maximální možný dojezd.

Sail nebrzdí elektromotorem a kinetická energie se rekuperuje pouze při brzdění.

Dynamic poskytuje plný výkon kombinovaný s intenzivní rekuperací, a tudíž s výrazným brzděním motorem, pro vysoce dynamickou jízdu.

Nabíjení

Akumulátor BMW C evolution je nabíjen pomocí integrované nabíječky z běžné domácí elektrické zásuvky nebo z nabíjecí stanice. Doba nabíjení pro zcela vybitý akumulátor je u 11kW verze motocyklu přibližně tři hodiny a čtyři až pět hodin u verze Long Range. Doba nabíjení se odvíjí od typu elektrické sítě.

Standardním výbavovým prvkem nového motocyklu C evolution je nový, dobře skladný nabíjecí kabel s menším průměrem. Krytá nabíjecí zásuvka vychází ze standardních automobilových zásuvek a je umístěna vpředu u levé nohy jezdce. Na druhé straně motocyklu je na stejném místě uložen nabíjecí kabel. Kabel je vybaven zástrčkou, která odpovídá specifikaci dané země.

Hybridní podvozek

Na rozdíl od stávajících maxi-skútrů poháněných spalovacími motory nemá nový skútr C evolution hlavní rám v obvyklém slova smyslu.

Základem je zde torzně tuhá hybridní kompozitová konstrukci, sestávající z nosného těla akumulátoru ze slitiny hliníku s integrovanou podpěrou pro jednostrannou kyvnou vidlici. Na tuto konstrukci je přišroubována podpěra hlavy řízení a zadní rám z ocelových trubek.

O vedení předního kola, stejně jako o jeho odpružení a tlumení, se stará upside-down vidlice o průměru 40 mm. Odpružení zadního kola má na starosti jednostranná kyvná vidlice s jedinou stavitelnou pružící jednotkou. Zdvih přední a zadní pružiny činí 115 mm.

BMW C evolution má vpředu kolo z lehkých slitin s rozměrem 3,5 x 15 palců a vzadu 4,5 x 15 palců. Pneumatiky mají rozměry 120/70 R 15 vpředu a 160/60 R 15 vzadu.

Brzdový systém využívá vpředu dvojici kotoučů o průměru 270 mm s dvoupístkovými plovoucími třmeny. Vzadu je jednokotoučová brzda s průměrem 270 mm a dvoupístkovým plovoucím třmenem. Standardem je zde systém ABS, jehož software byl upraven tak, aby zvládal řídit proces rekuperace.

Design

BMW C evolution i ve svém aktualizovaném vydání zůstává věrné svému původnímu vzhledu a nadále sází na kombinaci stříbrné metalízy Ionic Silver, akcentní zelené barvy Electric Green a černé metalízy Blackstorm.

Přístrojový štít tvoří TFT displej, který koncepčně vychází z displeje v BMW i3. Zobrazuje obvyklý rychloměr a řadu dalších informací. Mezi ně patří stav nabití akumulátoru SOC (State of Charge) nebo energetická bilance.

Přístrojový štít zobrazuje kromě běžných ukazatelů také ty, které jsou ze zákona povinné pro všechny elektromobily. Je zde například ukazatel zobrazující poškození izolace, stejně jako varovná kontrolka, která se rozsvítí, když dojde k omezení výkonu z důvodu přetížení (viz ECE R100).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)