Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avia prodala v loňském roce 1003 vozů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
V roce 2012 zaznamenala letňanská Avia výrazné prodejní úspěchy. Celkový počet 1003 prodaných vozidel představuje meziroční nárůst o 67 %.

Letňanskému výrobci nákladních vozidel Avia se daří již třetím rokem zvyšovat své prodejní výsledky. V roce 2010 prodala Avia 448 vozidel, v roce 2011 to bylo 600 vozů a v loňském roce zamířilo k zákazníkům celkem 1003 vozů, což je oproti předchozímu roku růst o 67 %.

Celkové tržby Avie ve výši 665 milionů Kč za loňský rok se ve srovnání se 425 miliony Kč za rok 2011 zvýšily o 56 %. Za tímto růstem stojí prodeje na trzích střední a východní Evropy včetně Ruska, podvozkům a kabinám z Letňan se v rámci dodávek pro výrobce elektrických vozů Smith Electric dařilo i v USA.

Avia v současnosti operuje na pěti kontinentech a podle slov Tomáše Jiřičky, výkonného ředitele společnosti, se jí daří na ruském i americkém trhu, kde výrobce z Letňan v loňském roce prodal 45 % svých vozidel.

Významnými trhy pro vozidla s motory splňujícími emisní normu Euro 5 jsou Velká Británie, Francie, Německo, země Beneluxu a také státy ve střední Evropě. Navíc se Avii podařilo vstoupit do Turecka, Argentiny, Singapuru, Malajsie, Austrálie a Keni.

V letošním roce chce Avia rozšířit svou nabídku o vozy s emisními limity Euro 6 a rozšířit výrobní program o nákladní vozy o celkové hmotnosti 15 tun. Cílem Avie je podle slov Tomáše Jiřičky výroba nákladních vozidel v kategorii od 6 do 18 tun, plnících podle požadavků jednotlivých trhů emisní normy od Euro 2 až po Euro 6.

Pro rok 2013 je pro společnost klíčová stabilizace na nových trzích, rozvoj obchodní sítě mimo evropské trhy, vstupy na další perspektivní teritoria a úspěšné uvedení novinek ve výrobkovém portfoliu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
7. 2. 2013 12:13
Re: Avia
Tyhle úvahy jestli je česká nebo ne jsou zcela bezpředmětné. Fabrika je v česku, zaměstnává české lidi (většinou), platí v česku daně a o to jde. Stejně jako u škodovky.
Avatar - Barrichello
7. 2. 2013 11:46
Re: No konečně!!!
Ford ani Iveco nedělají tenhle typ aut, Trnasi není konkurentem Avie...

Navíc Avia vyváží většinu produkce ven, a tam je potenciál na prodej cca 5 tis aut ročně, a to už by k uživení stačilo.
7. 2. 2013 10:55
Re: No konečně!!!
Avia už patří docela dlouho Ashoku (nebo jak se to píše) a výsledky těžko označit jinak než bídné. Proti záplavě IVECO, Mercedesů, Renaultů, Fordů nemá nejmenší šanci.
Avatar - chetoos
7. 2. 2013 09:55
Avia
Sice již Avii nelze brát jako českou značku, podobně jako Škodu auto. ale přesto avii velice fandím, jsou to hezká a dobrá nakladní auta. Nejsou to vůbec špatné vozy. Kvalita sice v posledních letech pokulhávala, ale dnes se Avia zase začla snažit a vyrábi, proto kvalitní a odolná auta. Hodně Avii fandím :yes:
Avatar - Barrichello
7. 2. 2013 08:18
No konečně!!!
AVIA pomalými kroky šplhá vzhůru a pokud bude v nastoleném trendu pokračovat, tak má šanci..... :yes: