Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Avia do září zvýšila výrobu o 60 % na 286 aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Avia chce letos vyrobit polovinu z původně plánovaných 1000 vozů.

Letňanský výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland Motors zvýšil od ledna do září výrobu o 60 procent na 286 vozů. Celkem chce letos vyrobit polovinu z původně plánovaných 1000 vozů. Vyplývá to z informací firmy a Sdružení automobilového průmyslu.

"V posledních třech měsících automobilka Avia vyrobila téměř stejný počet vozidel jako za první pololetí roku 2010. Od srpna do konce října se produkce společnosti Avia Ashok Leyland Motors vyšplhala k 175 vozům, což je jen o deset méně než za prvních šest měsíců," uvedl ředitel marketingu Michal Bačkovský.

Po útlumu v prvních letních měsících firma na podzim znovu najela na plnou výrobu. Odbyt zajišťují především objednávky podvozků pro elektromobily do USA a speciální série Bivoj a Ekopraktik pro český a slovenský trh. "Průměrně se tak dostáváme do konce roku na šedesátku vozidel měsíčně, což je dvojnásobek oproti měsícům v prvním pololetí," dodal Bačkovský.

Evropský trh s nákladními vozy střední třídy se odrazil z krizového dna na přelomu letošního léta. Situace na trhu se sice za poslední měsíce zlepšila, avšak propad celkového počtu prodaných vozidel v regionu je oproti loňskému roku stále znatelný.

Signály oživení zájmu o střední nákladní auta jsou podle Bačkovského především ze západní Evropy, a to například prostřednictvím obnovení objednávek podvozků pro elektrovozy do Velké Británie. Automobilka letos zvolila strategii expanze na nové trhy. Daří se jí to například v Rusku, Maďarsku, Rumunsku, Polsku či Bulharsku.

Avia loni vykázala konsolidovaný zisk 28,5 milionu korun proti předchozí ztrátě 491 milionů Kč. Tržby za prodej zboží, výrobků a služeb ale klesly o třetinu na 362 milionů korun. Firma prodala 291 aut.

Do ztrátové Avie vstoupila v roce 2006 indická skupina Ashok Leyland, která v současnosti zajišťuje financování aktivit automobilky. Ta chce do dvou let generovat dostatečný objem financí, aby se obešla bez úvěrů od vlastníka.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)