Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Barták a Smrž jdou před soud

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Bývalý ministr Barták je obžalován z přijímání úplatku, Smrž z pokusu o podvod. Oba vinu odmítají.

V pondělí usedne na lavici obžalovaných u Městského soudu v Praze bývalý ministr obrany Martin Barták. Společně se svým známým, zbrojařem Michalem Smržem, čelí obvinění v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu.

Podle obžaloby chtěli Barták i Smrž od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany údajně snažil ovlivňovat průběh zakázky, ačkoliv k jednáním ohledně dodávky tatrovek byl pověřen výhradně náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva.

V únoru 2008 prý Barták při návštěvě USA, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu J. Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně zase snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů.

Bartákovi hrozí v případě prokázání viny od pěti do 12 let vězení, Smržovi od pěti do deseti. Kauzu měl původně projednávat Krajský soud v Ostravě, kvůli hospodárnosti a rychlosti řízení ji však Nejvyšší soud loni předal do Prahy. V hlavním městě totiž bydlí většina svědků. Předseda soudního senátu Stanislav Králík prozatím nařídil hlavní líčení na dny od 20. do 31. ledna.

Klíčovými svědky v případu jsou bývalý šéf Tatry Kopřivnice Ronald Adams a exmanažer firmy Duncan Sellars. Právě Adamse v minulosti Barták obvinil z korupce. Tvrdil, že mu Adams nabídl úplatek za to, že ministerstvo obrany zadá Tatře další armádní zakázky. Soud však muže pravomocně zprostil viny.

Šestačtyřicetiletý Barták je vzděláním lékař. Ministerstvo obrany převzal po Vlastě Parkanové, které předtím dělal náměstka. V letech 2009 až 2010 vykonával vedle funkce ministra také funkci místopředsedy vlády.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)