Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Belgie: Pláže a moře pro otužilce

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
Ostende se nazývají koupaliště v řadě zemí. To pravé Oostende ale najdete pouze v belgických Flandrech a do moře tu míří vesměs jen ti otužilejší.

Ostende (vlámsky Oostende) zůstává velmi navštěvovanou turistickou destinací. Potvrzuje to i letmý pohled na „hráz“ desetipatrových hotelů za širokou pláží, které každoročně naplní tisíce návštěvníků, jež samozřejmě využívají i zázemí již sedmdesátitisícového města.

O pověst přímořského letoviska na břehu Severního moře jako elegantního místa odpočinku se zasloužili belgičtí panovníci. Za králem Leopoldem II., který si Ostende (francouzsky jedno O) obzvlášť oblíbil, se sjížděli další evropští panovníci i šlechtici. Brzy se stal letní pobyt ve městě pro společenskou smetánku nepsanou povinností. Tuto dobu zde připomínají neoklacistní budovy zdobené rokokovými detaily. Ty ovšem najdete jen výjimečně – většina „padla“ v době obou světových válek. Přívlastek „královna přímořských letovisek“ se však používá, i když korzující dámy vystřídaly rodiny s dětmi, cyklisté a skateboardisté, surfaři a běžci. Co však zůstalo, to je promenáda a zdejší domečky chránící před větrem. Kdysi v nich vozili

hosty až do moře, protože ani po převlečení do tehdejších plaveckých kombinéz je nikdo neměl spatřit před vstupem do vody, dnes však za denní poplatek 10 eur tyto „budky na kolečkách“ slouží jako zázemí pro hosty – sem se ukládají stolky i nádobí, sportovní potřeby a lehátka, navíc

poskytují ochranu před stálým větrem. Lehátka zde představují základní vybavení, na nich se lidé vyhřívají na sluníčku. Vodu zde navštěvuje málokdo.

Pláže s jemným pískem se táhnou na kilometry daleko a kromě Ostende jsou tu další letoviska. Knokke s luxusními obchody navštěvují ti bohatí a hodně napoví i přezdívka Monte Carlo severu. Najdete tu ale i přírodní a ptačí rezervaci Het Zwin s koloniemi kdysi pronásledovaných dunových (narušovali jejich pevnost) králíků. Blankenberge s hrází betonových hotelů se moc nechlubí tím, že je považováno ze všech zdejších míst za nejošklivější. Jeho diskotéky a další podniky si oblíbila zejména mládež. Jsou tu ale další letoviska: Wendune, Zeebrugge, Bredene, Nieuwport, De Panne. To poslední leží u francouzských hranic a nachází se zde mj. jeden z největších hřbitovů československých vojáků, padlých při osvobozování Belgie.

Městečka nespojuje jen tramvaj, ale podél pobřeží a dunami vedou cyklostezky vhodné často i pro bruslaře a vyznačené trasy pro pěší.

Tip na výlet: De Haan a Belle Epoque

Klenot mezi belgickými pobřežními městy, které si ze všech místních letovisek zachovalo nejvíc z atmosféry minulosti. Město De Haan aan Zee (francouzsky Le Coq sur Mer) před mořem chrání pečlivě zatravňované a stromy zpevňované duny, ve kterých se skrývá mj. celé osmnáctijamkové

golfové hřiště.

Stejně důkladně jako ochrana před mořem byla v době rozkvětu letoviska plánována jeho podoba, takže dodnes působí jako zelená oáza a současně i architektonický skanzen. Většina původních budov pamatuje období takzvané Belle Époque, tedy architekturu z přelomu 19. a 20. století. Není divu, že právě v De Haan zůstala zachována jediná z původních zastávek tramvaje – domek ze žlutých cihel s červenou střechou a černobíle pojatým peronem. Vedle historických domů a poklidné atmosféry zde najdete i nejdelší belgickou pláž. Kromě lelkování po městě zdejší rekreace spočívá především v relaxování v dunách, které jsou protkány také stezkami pro chodce, cyklisty i jezdce na koních.

autotip autotip

Nejdelší tramvajová linka na světě

Pobřežní tramvajová trať kopíruje celé belgické pobřeží. Provoz byl zahájen v roce 1885 mezi městy Oostende a Nieuwpoort, v roce 1912 se přešlo z páry na elektřinu. Trať byla stále prodlužována, takže dnes začíná v De Panne u hranic s Francií a končí v Knokke-Heist u Nizozemska. Na 68 kilometrech je 70 zastávek. Celou trať projedete za 2,5 hodiny. Jízdenka stojí podle počtu pásem, celodenní na celou trasu 5 eur (3 dny/10, 5 dní/15).

V sezoně (letní měsíce) svezou zdejší tramvaje kolem tří milionů cestujících.

autotip autotip

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Ostende 1016 km, 10:30, 61 l/1985 Kč*
Mýto/známka/tunely bez poplatku
Ubytování**
Hotel *** od 21 000 Kč
Apartmán od 12 500 Kč
Kemp od 9500 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Výrazné rozdíly jak podle sezony, tak zvoleného místa (De Haan a Ostende nejdražší).

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
6. 11. 2020 05:30
Dovolená
Já jsem v Belgii nikdy nebyl, ale věřím, že to tam je pěkné. My jezdíme každý rok do Chorvatska, tam už to máme ověřené. Je tam teplo, krásné pláže, čisté moře a víc nepotřebujeme. Letos jsme si našli pěkný apartmán v Novigradu na http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/novigrad/ a měli jsme to k moři pár kroků.