Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Mulsanne Speed: Luxusní sedan nabízí 1.100 N.m

David Bureš
Diskuze (0)
Přepracovaný osmiválec ve vrcholné verzi Bentley Mulsanne je nejen silnější, ale také úspornější než dosavadní verze této jednotky.

Už v létě se hovořilo o tom, že Bentley pracuje na výkonnější verzi své vlajkové lodi Mulsanne. Nyní je všechno oficiální, automobil se jmenuje Mulsanne Speed a světu se poprvé představí na nadcházejícím autosalonu v Paříži. První zákazníci se silného luxusního sedanu dočkají během zimy.

Srdcem Mulsanne Speed je tak jako u výchozího provedení 6,75litrový vidlicový osmiválec twin-turbo. Ten byl však výrazně přepracován, novinkami jsou spalovací komora, vstřikovače paliva, svíčky nebo kompresní poměr.

Výsledkem těchto úprav je zvýšení výkonu na 395 kW (537 koní), točivý moment vzrostl na 1.100 N.m. Základní Mulsanne pohání vpřed 377 kW a 1.020 N.m. Nejen britští lordi mohou díky této síle Mulsanne Speed pořádně provětrat – auto zrychlí z 0-100 km/h za 4,9 sekundy a je schopno uhánět až rychlostí 305 km/h.

S osmiválcem spolupracuje upravený osmistupňový automat. Ten byl optimalizován tak, aby po sešlápnutí plynu motor nabídl řidiči co nejvyšší točivý moment. Novinkou je mód S, který udržuje otáčky motoru nad hodnotou 2000 min-1, aby turbodmychadla byla schopna poskytnout co nejvíce své síly.

Doba velí, aby i výkonné verze aut byly úsporné. U Mulsanne Speed se dokonce podařilo srazit kombinovanou spotřebu paliva na 14,6 litru na 100 kilometrů, což je o 2,3 litru méně než u dosavadní základní verze. Nejúspornějším autem roku Mulsanne Speed nebude, stále se však jedná o dobré zlepšení. Snížení spotřeby paliva umožnilo překalibrování převodovky nebo přeladění systému vypínání válců. Přepínání mezi jízdou na čtyři a osm válců má být nyní navíc jemnější.

Mulsanne Speed nabízí čtyři režimy nastavení jednotlivých funkcí auta, jako je vzduchové odpružení a řízení. Módy Bentley a Comfort jsou zaměřeny spíše na pohodlí, Sport naopak nabízí přesnější řízení a více zpětné vazby. V režimu Custom si řidič může jednotlivé systémy nastavit dle svého gusta.

Vrcholná verze Mulsanne se od těch běžných liší také svým vzhledem. Nerezové mřížky v masce chladiče a nárazníku mají tmavý nádech, světla vpředu i vzadu jsou zatmavena. Novinkou jsou též 21“ kola, která můžou být lakovaná, broušená nebo v tmavém provedení.

Spolu s verzí Mulsanne Speed debutuje i modernizované Mulsanne modelového roku 2015. Jeho hlavními zbraněmi jsou překalibrovaná převodovka a úspornější motor, jehož změny jsou stejné jako u verze Speed. Výkon běžného Mulsanne zůstává na hodnotě 377 kW.

David Bureš
Diskuze (0)